Як приготувати кисломолочний сир вдома

Більшість з вас звикли купувати кисломолочний сир в супермаркеті чи на ринку та й гадки не мають, як його просто і швидко зробити вдома.

Шеф-кухар Євген Клопотенко розповів, як приготувати кисломолочний сир з всього трьох інгредієнтів. Ви матимете натуральний та смачний продукт. 

ЯКЕ МОЛОКО ОБРАТИ ТА ПОРАДИ З ПРИГОТУВАННЯ КИСЛОМОЛОЧНОГО СИРУ

Чим жирніше буде молоко, тим більш м’яким, вологим та вершковим на смак вийде готовий кисломолочний сир із нього. Беріть пастеризоване або ультрапастеризоване молоко найвищої жирності в магазині, чи домашнє на ринку – тут ніяких обмежень.

Молоко може пригоріти у каструлі. Щоб зменшити ризики, спочатку ополосніть каструлю водою, а потім наливайте в неї молоко та ставте на вогонь. Якщо у вас газова плита, варто скористатися розсіювачем. Це теж зменшить вірогідність того, що воно пристане до дна ємності. І далеко не відходьте, бо молоко закипає швидше за воду і може «втекти». Ще ми будемо додавати сік лимона, аби до майбутнього сиру не потрапили кісточки, вичавлюйте його через ситечко.

ЯК ПРИГОТУВАТИ КИСЛОМОЛОЧНИЙ СИР ВДОМА

ІНГРЕДІЄНТИ

На 300-350 г готового сиру:

  • 2 л молока 3,2%
  • сік одного лимона
  • дрібка солі

КРОК 1. Вичавіть сік одного лимона. Вилийте в каструлю 2 л молока 3,2%, додайте дрібку солі та лимонний сік. Зробіть середній вогонь та чекайте, поки закипить.

КРОК 2. Як тільки молоко закипіло, зробіть вогонь менше середнього та починайте мішати молочно-лимонну суміш віничком. У вас поступово з’явитимуться пластівці та сироватка.

КРОК 3. Друшляк поставте на глибоку миску. Складіть марлю в два шари та застеліть нею друшляк. Перелийте молочну суміш в друшляк. З нижньої миски вилийте сироватку, марлю з сиром підніміть та закрутіть зверху так, щоб сир гарно віджимався. Покладіть його у марлі в друшляк на 3-4 години. За цей час кисломолочний сир остигне та вся рідина з нього стече. Він стане досить сухим, схожим на той, який ви, зазвичай, купуєте в супермаркеті.

КРОК 4. Зберігайте кисломолочний сир в герметичному пакеті або ємності з кришкою в холодильнику до трьох діб.

Читайте також: На сметані та з родзинками: рецепт сирної запіканки в мультиварці

Читайте також: