Як правильно доглядати за грошовим деревом у домашніх умовах

фото ілюстративне

Однією з найпоширеніших і найулюбленіших кімнатних рослин вважається красула (товстянка), або просто – грошове дерево. Цвіте красула дуже рідко і не раніше, ніж через 5-10 років життя. Щоб домогтися цвітіння, потрібно забезпечити їй належний догляд: хороше освітлення і мінімальний полив.

Куди поставити грошове дерево?

У цілому товстянка відмінно сприймає і тепло, і прохолоду. Непогано почувається і в затінку, однак більше любить яскраве освітлення. Найсприятливішою температурою для росту красули вважається +22...+28 °С навесні і влітку, +9...+15 взимку. Не варто розміщувати рослину поблизу опалювальних батарей і обігрівальних приладів – їй необхідні періоди спокою, інакше можуть опадати листки і пагони. Корисно також давати рослині доступ до свіжого повітря – теплої пори року, за змогою, виносити її на вулицю або ж добре провітрювати приміщення, в якому вона розміщена.

Корисно також давати рослині доступ до свіжого повітря – теплої пори року, якщо є змога, виносити її на вулицю або добре провітрювати приміщення, в якому вона розміщена.

Як правильно посадити грошове дерево?

Ґрунт у горщику з товстянкою має добре дренуватися. Можна купити спеціальну суміш для посадки рослин такого типу (відмінно підходить суміш для кактусів), а можна зробити її самостійно. Для цього знадобиться керамзит, а також пісок, листова земля, торф у пропорціях відповідно 3:2:2. Керамзит необхідно помістити на дно горщика, інші компоненти ретельно перемішати і висипати в горщик. Після цього можна висаджувати рослину.

Якщо ви плануєте починати з живця, спочатку його слід поставити на 3 дні в ємність з водою, і тільки після цього можна садити, злегка присипаючи землею. Часте пересаджування рослині не потрібно і проводити його слід тільки в тому випадку, якщо горщик став йому затісний. Не можна допускати утворення грудок у ґрунті – їх потрібно обережно розтирати.

Як поливати грошове дерево?

Полив має свої особливості: вкрай небажано, щоб земля була надто вологою, у рослини можуть виникнути грибкові захворювання або ж у землі розпочнуться процеси гниття. Якщо листя товстянки пожовкло, стало млявим і м'яким – огляньте коріння.

Теплої пори року потрібно поливати красулу не частіше як два рази на тиждень, при цьому потрібно перевіряти ступінь вологості ґрунту – вона має просохнути на 3-4 см.

Для цього використовується спеціальний вимірювач вологи, але його цілком успішно замінить дерев'яна паличка. Акуратно занурте її у горщик, затим витягніть: якщо вона сирувата і/або на ній залишилися невеликі грудочки землі, значить полив товстянці не потрібен. Узимку частота поливу скорочується вдвічі.

Дуже важливо вчасно обрізати грошове дерево, щоб воно не зламалося під вагою гілок і пагонів.

Читайте також: