Управляюча компанія вимагає майже 114 тисяч гривень за підвали, якими не користується власник (ВІДЕО)

Борг за укриття. У Здолбунові управляюча компанія вимагає від комунального підприємства міста сплатити штраф у понад 113 тисяч гривень. Здебільшого це плата за підвальні приміщення, які офіційно рахуються укриттями. Там з моменту вторгнення переховуються люди. Місто будь-що сплачувати відмовляється, адже кажуть, що приміщеннями не користуються. Відтак, усі готуються до суду. Є у цій ситуації і сторона простих мешканців, які, по факту, міські підвали зробили своєю власністю.

Пані Людмила веде нас до підвалу. Тут вона із мешканцями свого під'їзду ховається під час повітряних тривог.

Отут сиділи? Так. Скільки тут людей поміщалося - троє? Хто стояв, хто сидів - хто як.

Цей підвал не належить ні жителям, ні управлінській компанії. Це комунальна власність. Втім люди самовільно облаштували тут своєрідний погреб. Почепили замки і відтоді вважають своєю власністю.

Використовуємо. Ну все. Баньки із закрутками, картопля, цибуля - все. Хто, що має, то несе в підал, - жителька міста Здолбунів Людмила.

За офіційними документами цей підвал вважається укриттям. На балансі міста подібних об'єктів цивільного захисту є 37. Їх обслуговує КП "Здолбунівське". По закону, підприємство має за гроші міста облаштувати тут мінімальні зручності для переховування під час повітряних тривог. У 25 комунальних підвалах зробити це не можуть.

Справа в тому, що ці приміщення зайняті мешканцями будинків. Мешканці будинків там уже провели якийсь благоустрій свій і побудували приміщення, відгородилися, - інженер КП "Здолбунівське" Дмитро Карпов.

Під облаштування підвалів в укриття депутати на сесії виділили 870 тисяч гривень. Парадокс, гроші є, а зробити нічого не можуть, бо по факту міські підвали місту не належать - використовуються мешканцями будинку..

Треба знайти якийсь компроміс. Частину виділити з цих підвалі під захисну споруду, а частину нехай мешканці використовують, - головний спеціаліст відділу з питань містобування, архітектури і цивільного захисту населення Лариса Стрельчук.

Та на цьому проблеми тілкьи розпочинаються. Перша здолбунівська управляюча компанія виставили місту рахунок за 11 об'єктів. Мовляв, платіть за обслуговування. Вже набігло майже 114 тисяч гривень. Те, що підвали мають слугувати укриттями компанія до уваги брати не хоче. Разом із тим місто ігнорує пропозицію договорів.

Дев'ять листів з договорами було їм надіслано з 18.01.2021 року. Жодної відповіді ми на них не отримали. Укриття, так само на дворі треба поприбирати і це є витрати. Люди, які проживають у цих будинках, вони так само працюють і сплачують податки. Місцеві податки, щоб КП "Здолбунівське" мало з чого отримати зарплату і я думаю, вони мають приймати участь, - директор ТОВ "Перша Здолбунівська управляюча компанія" Віктор Ужинський.

Управляюча компанія апелює до того, що КП "Здолбунівське" маючи підвальні приміщення у будинку автоматично стає його співвласником, а віддак має платити як і усі інші мешканці. Вартість одного квадратного метра підвальних приміжень 2 гривні і 27 копійок. Місто у свою чергу наполягає на тому, що до споруди цивільного захисту застосовуються зовсім інші закони.

Міська рада апелює до кодексу цивільного захисту, який говорить про те, що органи, власники мають право визначати управителя відповідних захисних споруд. Відповідно міською радою прийнята програма по утриманню таких захисних споруд і саме по цій програмі буде проводитися фінансування і їх облаштування, - начальник відділу приватизації комунальної власності та житлових питань Наталія Біндюк.

Тобто управляюча компанія до споруд цивільного захисту не має жодного відношення. Рішенням сесії, утримання та обслуговування комунальних підвалів, які слугують за уриття, надане КП "Здолбунівське". Віддтак місто вважає, що нічого нікому платити не забов'язане. А виділені кошти хочуть спрямувати не на рахунок приватної компанії, а на облаштування підвалів. Втім остаточну крапку у цій справі поставить суд.

Я думаю, що застільки часу ніхто не хотів ні з ким домовлятися, що ніхто далі домовлятися не буде, - директор ТОВ "Перша Здолбунівська управляюча компанія" Віктор Ужинський.

Кінцевими бенефіціарами ТОВ "Перша здолбунівська управляюча компанія" є діючі депутати міської ради Здолбунова від фракції Батьківщина - Олег Дацюк та Людмила Бабак. Ця фракція в опозиції до міської влади.

Читайте також: