У лісі біля Рівного мешканці збирають малину (ФОТО)

Ліси Рівненщини багаті на різноманітні дари природи. Тут ростуть всілякі ягоди та гриби. Проте, лісова малина смакує найкраще.

Mykyta Ant поділився світлиною своєї знахідки.

Чоловіку вдалося зібрати шість відерець лісової малини.

Користь малини

У цій ягоді містяться вітаміни A, B, C. Малину рекомендують їсти тим, чия робота пов’язана з постійним нервовим напруженням, а також при недокрів'ї та захворюваннях шлунково-кишкового тракту.

Малина не втрачає цілющі властивості після термічної обробки, тому вона незамінна при простудних захворюваннях. Крім того, в ній міститься саліцилова кислота, яка має жарознижувальну дію. Тому малина вважається «натуральним аспірином». Але на відміну від ліків, ягоди не дратують слизову шлунка.

До складу малини входить елагова кислота, яка запобігає виникненню запалень і знижує ризик розвитку раку. Ягода містить калій, магній, а також мідь — головний компонент більшості антидепресантів.
Вживання ягід здатне зміцнити імунітет і поліпшити колір обличчя. Малина допомагає в лікуванні хвороб шлунково-кишкового тракту, завдяки протизапальним і знеболюючим властивостям.

Включення в раціон ягід здатне поліпшити апетит і позитивно впливає на живлення мозку і серцево-судинної системи — все через фруктозу і глюкозу, які містяться в малині.

Настій квіток малини вживають при гарячці і геморої, а зовнішньо - при кон’юнктивіті та для промивання обличчя при вуграх. 

Олійний настій квіток застосовують при дерматозі, зумовленому укусами комах. 

Листя малини мають протизапальні, в’яжучі, антитоксичні та кровоспинні властивості. 

Настій листя застосовують при хворобах органів дихання, гарячці, діареї, гастриті, при шлункових кровотечах і геморої, при надмірних менструаціях та проти висипів на тілі. Зовнішньо настій листя застосовують для полоскання при стоматиті, фарингіті й ангіні, для примочок і зрошування при шкірних захворюваннях. 

Настій і настойка листя проявляють стресо- й гастропротекторні властивості. 

У косметичних цілях використовують плоди, квіти і листя малини. Вони допомагають зберегти пружність і рівний колір обличчя, молодість шкіри, позбавитися зморшок і млявості шкіри. Водночас малина добре відбілює шкіру, видаляє жирність, прищі, приховує плями і веснянки.

Шкода малини

Деякі ефірні речовини, які є в малині, можуть викликати алергічну реакцію. Тим, хто страждає на бронхіальну астму, виразку або гастрит також не рекомендуються їсти багато малини.

Крім того, ягоди не можна їсти людям, які страждають на подагру і сечокам’яну хворобу.

Також не варто вживати малину при захворюваннях нирок — ягоди створюють додаткове навантаження, так як мають сечогінний ефект.

 

Читайте також: