Що вдалося віднайти рівненським археологам у 2021 році (ВІДЕО)

Незвичні ковзани, наконечники із кістки та навіть прадавні дитячі іграшки. Рівненські археологи показали найцікавіші знахідки, віднайдені в експедиціях у 2021 році. Цього року їх відбулося 8. В яких умовах відбуваються розкопки, та що вдалося іще знайти, рівненський науковець Олексій Войтюк розповів нашому Михайлу Присяжнюку. Тож він і продовжить. 

Глиняні черепки, стародавні знаряддя праці із каменю та заліза, прикраси, елементи одягу, перші релігійні атрибути та навіть дитячі іграшки. Все це рівненські археологи та науковці віднайшли в пошукових експедиціях. Їх у 2021 році відбулося вісім. Деякі із них сплановані, інші просто були рятівними. Один з археологів - Олексій Войтюк. Зі своїх 37-ми років, чоловік близько 20 займається археологією. 

"З 2003 року я взяв участь перший раз в археологічних розкопках, на території Хрінницького водосховища. Тоді це була не настільки свідома археологія, я так думаю, що і зараз студенти-першокурсники так до цього ставляться: "Нам треба викопати звідси і сюди, і все", щось ми знаходили, але це була кераміка, все що було тверде, ми його збирали, відкладали і атрибутували," - каже завідувач відділу археології та реставрації Рівненського обласного краєзнавчого музею Олексій Войтюк.

Археологія - це не лише робота в експедиціях та пошук знахідок, це і написання наукових робіт та реставрація пам'яток давнини. Сам Олексій Войтюк називає цю спеціальність рятівною, адже вона допомагає зберегти минуле від сучасності. 

"З цього що ми знайшли, починати, щось дописувати, додавати до історії, яку в школі діти починають уявляти, як це все було в період Київської Русі чи в період доби бронзи, бо, коли я в школі навчався, я поняття зеленого не мав."

Олексій Войтюк реставрує знахідки в невеличкому приміщенні, площею в декілька квадратних метрів. На перший погляд воно нагадує майстерню слюсаря чи столяра. Та саме тут керамічні черепки знову стають посудом, а на монетах з'являються зображення та написи.  

"По дереву, деревообробний інструмент, це вже для того, щоб монтувати виставки, там щось треба підладнати, підігнати, щоб на нього можна було покласти готовий предмет, але в основному це іде інструмент по роботі із металом. Власне, метал, кераміка, все ж чим я працюю. Це речі, які в основному працюють не за призначенням, але вони використовуються в реставрації."

Та сьогодні з Олексієм Войтюком ми говоримо не лише про археологію та її особливості. Разом з науковцем підсумовуємо роботу у 2021 році. Серед віднайденого - чимало посуду, кремінні та металеві знаряддя праці, наконечники стріл та прикраси. Відразу привертає увагу глиняна іграшка, її  датують 4 тисячоліттям до нашої ери. 

"Іграшка, ми знайшли в об'єкті її, це тваринка, всі кінцівки у неї втрачені, але вона цікава тим, що в середині є кульки. Це дитяча іграшка, я так думаю, аби воно було ціле, там ще кращий був би звук."

Вдалося віднайти науковцям і давню християнську атрибутику часів Київської Русі. Це так звані "лунниці", що символізують Богородицю, та медальйон із зображенням святих Кузьми та Дем'яна. Серед прикрас - частина перстня готських племен. Один з експонатів постійно привертає увагу. Призначення двох відполірованих кісток залишається загадкою, допоки археолог не відкриває їхнього секрету. 

"Це ковзани, правда в них немає отвору для кріплень, але якщо подивитися, але ось ця сторона, що в одному, що в другому напрямку пласка, тобто це та, яка ковзала по льоду. В той час це було не для спорту, не для розваги, скоріше за все, це спосіб пересування в зимову погоду, коли лід вкривав річку."

Охопити усі знахідки в рамках усього сюжету неможливо. Але усе віднайдене в експозиціях буде представлене в спеціалізованій виставці на території краєзнавчого музею. Попередньо, її планують відкрити в середині лютого.

Читайте також: