Корисні поради: як правильно доглядати за помідорами в липні та серпні

У другій половині літа плоди томатів починають потроху дозрівати, і саме в цей час городник може насолодитися результатами своєї праці й зібрати довгоочікуваний урожай. Але турбота про рослини на цьому не закінчується. Найважливіше у догляді за помідорами в серпні − їх захист від фітофтори. Чекають городника й інші роботи. 

Що потрібно знати про фітофтору томатів у теплиці та відкритому ґрунті 

Фітофтора − захворювання, від якого страждають не тільки помідори, але й інші культури. Тому обробка томатів від фітофтори має бути регулярною, в тому числі й у профілактичних цілях. Ось основні ознаки цього захворювання: 

  • на плодах з'являються коричневі плями, схожі на гниль;
  • бурі плями, що швидко розповсюджуються, на стеблах рослин;
  • білуватий наліт на нижній поверхні листя.

Якщо ви помітили хоча б одну з цих ознак фітофтори, то негайно обприскайте рослини дріжджовим розчином. Для цього у відрі води потрібно розчинити 80 г дріжджів. Для обприскування можна приготувати й суміш з води, молока та йоду (10 л, 1 л та 20 крапель відповідно).Такі народні засоби ви можете використовувати, якщо не знаєте, чим обробити томати від фітофтори, а спеціального засобу під рукою немає. 

Для профілактики фітофтори та її лікування багато досвідчених городників використовують бордоську суміш. Приготуйте розчин (10 л води на 10 г суміші) і раз на 5-7 днів обприскуйте нею помідори з кінця липня. Ще один популярний засіб − «Фітоспорин» від фітофтори томатів. Він має сильну профілактичну дію, добре захищає рослини від захворювань. 

Для кращого захисту томатів скористайтеся наступними порадами: 

  • в період росту плодів робіть підживлення − це допоможе зміцнити імунітет томатів; 
  • в рамках догляду за помідорами в теплиці влітку регулярно провітрюйте її. Занадто вологе повітря та утворення конденсату на стінках створюють ідеальні умови для швидкого поширення фітофтори на томатах в теплиці; 
  • час від часу видаляйте нижнє листя, що росте до перших квіткових китиць, і пасинки. Це дозволить уникнути формування густого куща, який буде особливо вразливим перед фітофторою. 

Після появи перших плодів обробку томатів від фітофтори в теплиці або ж на ґрунті краще проводити, користуючись народними засобами, щоб в плодах не збиралась небезпечна для здоров'я «хімія». 

При підготовці до наступного сезону і покупці насіння для розсади зверніть увагу на сорти томатів, стійких до фітофтори. 

Значення мульчування 

Якщо ви вирощуєте помідори в ґрунті, догляд в серпні за ними спроститься після мульчування грядок. Для цього можна вибрати солому (вона коштує дуже дешево), старе сіно, тирсу або торішнє листя. Мульча затримає більше вологи в землі (поливати грядку завдяки цьому можна буде рідше), не дасть їй пересохнути та вкритися кіркою. Поступово розкладаючись, вона буде насичувати ґрунт поживними речовинами. Під мульчею він стане розсипчастим, в ньому заведеться багато дощових черв'яків, які значно поліпшать вентиляцію.

Полив і підживлення

Якщо літо видалося спекотним і посушливим, то продовжувати поливати помідори потрібно і після утворення плодів на кущах. Інтенсивність зволоження визначайте самі в залежності від кліматичних умов вашої місцевості та особливостей ґрунту на ділянці. Поливати рослини краще частіше, але потроху, щоб не допускати чергування сильного зволоження землі з її висушуванням. Через це плоди можуть вкритися тріщинами.

Для нормального формування томатів і поліпшення їх якості плоди наприкінці липня і в серпні мають отримувати достатню кількість калію. Найбільш доступне його джерело − зола, яка утворилася після спалювання сухих бур'янів, сіна, дров, гілочок дерев, що залишилися після весняної обрізки саду. Не викидайте її, а приготуйте з неї живильний розчин для підживлення помідорів. У місткість з 10 л води потрібно всипати стакан золи, розмішати його і поливати цим розчином кущі. Отримуючи достатню кількість калію, рослини будуть більш стійкими до хвороб, на них будуть швидше дозрівати плоди.

Влітку томати можуть відчувати й брак фосфору. Це можна помітити по фіолетовому відтінку листя рослин. У такому випадку знадобиться підживлення суперфосфатом (2 столові ложки засобу на 10 л води).

Найзручніше підживлювати томати комплексними добривами. У серпні буде достатньо одного-двох раз. Але якщо ви бачите, що рослини зелені, на них немає пожовклого листя й ознак хвороб, а плоди ростуть і дозрівають швидко, то зайвий раз підживлювати томати не варто. 

Видалення пасинків і обрізка верхівок

Пасинки потрібно видаляти для того, щоб поліпшити провітрювання куща, прискорити дозрівання плодів. А якщо томати високорослі, то потрібно видаляти й верхівки рослин, щоб вони витрачали більше сил на формування плодів. Знайдіть на кущі верхню китицю і другий лист над нею − в цьому місці й потрібно робити зріз. Користуйтеся для цього продезінфікованими ножицями або секатором.

Якщо ви будете дотримуватися цих нескладних правил літнього догляду за томатами, то отримаєте хороший врожай плодів для свого столу, для в'ялення або консервації.

Читайте також: