Глава УГКЦ повідомив, коли відбудеться перехід на новий календар

Із 1 вересня 2023 року Українська Греко-Католицька Церква перейде на новий календар для "нерухомих" свят.

Таке рішення ухвалив Архиєрейський Синод УГКЦ, повідомив Блаженніший Святослав.

Він заявив, що Великдень та пов’язанні з ним свята святкуватимуть так, як і зараз. Натомість усі "нерухомі" свята відзначатимуть за новим календарем, починаючи з 1 вересня 2023 року.

"Потрібно зауважити, що відповідний календар має два цикли або два види свят, які ми святкуємо. Одні з них ми святкуємо за сонячним календарем. І це так звані "нерухомі" свята – свята, які кожного року випадають на одну і ту саму дату. А є інша група свят, які ми святкуємо за місячним календарем. Це так звана "Пасхалія", тобто, свята, які пов’язані із святом Пасхи. І це є "рухомі" свята. Бо Пасха припадає завжди на неділю і завжди на іншу дату ця неділя припадає. І тому це є свята, які постійно рухаються", – розповів глава УГКЦ Святослав Шевчук.

Водночас зазначили, що ті парафії чи поодинокі громади, які ще не готові перейти на новий календар, за благословенням єпархіального єпископа можуть залишатися на юліанському календарі до 2025 року.

У чому різниця двох календарів

Юліанський календар запроваджений у 46 році до нашої ери римським імператором Юлієм Цезаром. Календарна реформа, що призвела до запровадження більш точного григоріанського календаря, відбулась у 1582 році за ініціативи голови католицької Церкви папи Григорія ХІІІ. Тоді православні церкви відмовились перейти на нову систему літочислення.

Основна різниця між григоріанським і юліанським календарем полягає в тому, як обчислюються високосні роки, через що з часом збільшується різниця в датах між календарями. Якщо в XVI столітті вона становила 10 днів, то у XXI столітті вона становить 13 днів. До наступного століття різниця в датах між календарями досягне 14 днів і у 2101 році православні церкви, якщо не перейдуть на григоріанський календар, відзначатимуть Різдво уже не 7, а 8 січня.

Додамо, що в Україні вже кілька років ведеться дискусія про перехід церковного календаря УГКЦ та ПЦУ на григоріанське літочислення. У 2022 році ПЦУ дозволила святкування Різдва 25 грудня, тобто, за новим григоріанським календарем.

Читайте також: Архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон отримав сан митрополита

Читайте також: