Держава може повернути жителям Рівненської громади частину коштів за комунальні послуги

Фото ілюстративне

В Рівному розпочався новий опалювальний сезон, а це означає, що уже з наступного місяця жителі громади отримуватимуть збільшені суми рахунків на оплату комунальних послуг. Частину цих сум родинам може компенсувати держава у вигляді субсидій.

Про це повідомили у ЦНАПі Рівного.

Розмір субсидії розраховують індивідуально. Сума грошової допомоги залежить від рівня доходів та кількості осіб, які фактично проживають або зареєстровані в будинку.

Важлива умова отримання субсидії - члени родини працездатного віку мають офіційно працювати. Якщо вони втратили роботу, або ж були звільнені у період воєнного стану, то мають перебувати на обліку у Центрі зайнятості.

Цьогоріч всім домогосподарствам, які отримували субсидію у минулому опалювальному періоді, у новому субсидії перепризначать автоматично. Не потрібно подавати додаткові заяви, декларації та інших документів. Однак якщо у вас відбулися якісь зміни у складі домогосподарства (родини), треба повідомити.

Для того щоб отримати субсидію ВПО є два варіанти:

  • Якщо людина і раніше отримувала субсидію, вона може продовжувати її отримувати з місця, звідки перемістилася, і це призначення буде автоматичне.
  • Людина може звернутися за фактичним місцем проживання для призначення субсидії там, де вона фактично перебуває, і де їй потрібно оплачувати комунальні послуги. Для цього їй треба підтвердити документально, на підставі чого вона там проживає. Тобто мова про довідку внутрішньо переміщеної особи.

Внутрішньо переміщеним особам, які отримують субсидію за фактичним місцем проживання, необхідно зняти субсидію за попереднім місцем проживання, оскільки житлова субсидія не може призначатися одночасно за зареєстрованим місцем проживання особи та за місцем її фактичного проживання.

Основні два документи для оформлення субсидії – це заява про призначення субсидії та декларація про доходи і витрати. Можуть, за потреби в індивідуальному порядку, попросити надати інші документи.

 У 2022 році субсидія не надається, якщо:

  • загальна площа житла перевищує 130 кв. м для квартир та 230 кв. м – для приватних будинків (виняток - дитячі будинки сімейного типу);
  • на депозиті у банку лежить більше 100 тис. грн;
  • будь-хто із членів родини протягом 12 місяців перед призначенням субсидії здійснив операцію на більш ніж 50 тис. грн (купівля землі, квартири, будинку, цінних паперів, іноземної валюти тощо);
  • у власності є транспортний засіб, якому менше 5 років (крім мопеда і причепа) або більше ніж один транспортний засіб, що підлягає реєстрації в установленому законодавством порядку, з року випуску якого минуло менше ніж 15 років (крім мопеда і причепа);
  • заборгованість з оплати за житлово-комунальні послуги перевищує 680 грн.

Щоб подати документи на субсидію або отримати консультацію, щодо отримання субсидій, можна звернутись до спеціалістів Департаменту соціальної політики Рівненської міської ради у Центрі надання адміністративних послуг у місті Рівному за адресою: майдан Просвіти, 2.

Графік роботи:

  • понеділок, середа, четвер з 9:00 до 17:00
  • вівторок з 9:00 до 19:00, п’ятниця з 9:00 до 16:00

Читайте також: