Чому восени чорнобривці слід закопувати в ґрунт

Фото ілюстративне

Чорнобривці можна побачити під вікнами майже кожної української оселі. Ці невибагливі та яскраві квіти оспівують поети. Вони не тільки милують око, а й допомагають вилікувати печінку та нирки, знімають біль, поліпшують обмін речовин.

Ці квіти часто використовуються на городі, як захист від шкідників та деяких хвороб. А ще вони - чудові сидерати. Чорнобривці насичують ґрунт поживними речовинами, покращують родючість землі та збільшують врожай.

Та досвідчені городники знають ще одну хитрість. Восени вони закопують пахучі квіти в ґрунт. Так чорнобривці допомагають боротися з ґрунтовими шкідниками.

Чорнобривці відрізняються досить різким та сильним запахом. Він відлякує гризунів та комах. А тому рослину можна з користю використовувати для захисту свого городу.

Ідеальними захисниками чорнобривці можуть стати для перцю, троянд, томатів, цибулі, моркви та багатьох інших культур.

Як використовувати чорнобривці на городі з користю

Якщо ви збираєтесь також закопати чорнобривці восени в ґрунт, щоб збагатити його та захистити від шкідників, варто звернути увагу на кілька важливих порад.

Насамперед, рослини попередньо подрібнюють, а потім розкидають по всій ділянці городу. Потім їх перекопують разом з корисними сидератами.

З чорнобривців можна також приготувати перегній

Для цього восени на ділянці викопують яму, в неї складають кущі разом з квітками, стеблами і корінням. Рослини добре ущільнюють і заливають водою. Добриво буде готове через пару місяців.

Чорнобривці можна використовувати не лише для морквяних грядок. Вони підійдуть для боротьби зі шкідниками картоплі, цибулі та капусти. Для цього потрібно висаджувати кущі поблизу грядок з цими овочевими культурами.

Не підходять для сусідства бобові, наприклад горох і квасоля. На них чорнобривці діють згубно.

Враховуйте, що кущі чорнобривців значно розростаються до кінця літнього сезону, і вони не повинні загороджувати від сонця і гнобити овочі на грядках. Але завдяки великому вибору сортів ви можете уникнути і цієї проблеми. Існують низькорослі дрібноквіткові компактні сорти, середньорослі і великі, великоквіткові і гібриди. Вибравши вид до душі, можна не лише отримати практичну користь, але і прикрасити ділянку. Кущі чорнобривців рясно цвітуть і приваблюють корисних комах-запилювачів.

Читайте також: