Чи відмінять вихідні на 8 березня і 1 травня?

В Україні 8 березня та 1 травня хочуть касувати та зробити ці дні робочими. Також, пропонується заборона перенесення вихідних та робочих днів через державні свята.

Такий законопроєкт розробив Інститут Нацпам'яті. У нім зазначено, що ці святкові дні "були встановлені в перші роки більшовицької влади та вводилися на підтримку соціально-політичних рухів".

⠀Вихідними пропонують зробити: Шевченківський день 9 березня, День пам’яті та примирення 8 травня, День Конституції 28 червня, День незалежності України 24 серпня, День сім'ї у другу п'ятницю вересня, День захисників України 14 жовтня, Новий рік, Різдво, Пасху.

⠀Якщо документ приймуть, в Україні залишиться 9 святкових вихідних замість 11.

У той же час  ініціатива Міністерства культури стосується вихідних днів при перенесенні.

Міністерство культури і інформаційної політики України збирає думки українців про новий проєкт закону про свята, пам’ятні дати і дні скорботи. У перші ж дні після публікації виникло масове непорозуміння. Українці сприйняли деякі нововведення, як пропозицію прибрати 8 березня і 1 травня з календаря вихідних. У Мінкульті пояснили, що мова виключно про скасування додаткових вихідних днів, які з’являються при попаданні свята на суботу або неділю.

Про це написали на сторінці міністерства в Facebook.

Вони відзначили, що така практика є типовою в Європі і не торкнеться п’яти інших популярних свят. Серед них — католицьке Різдво, Новий рік, Різдво за православним церковним календарем, Великдень і Трійця.

Відзначимо, що свої пропозиції українці можуть надсилати особисто і від імені юридичних осіб до 2 жовтня в міністерство. Проєкт поки до Верховної Ради не подавали.

Читайте також: