В Укрзалізниці розповіли, яка доля поліської "Кукушки" (ВІДЕО)

Нещодавно наші журналісти розповідали про візитівку Рівненщини - вузькоколійну залізницю, яку вивезли із регіону. Однак тоді достеменно з’ясувати, куди подівся потяг та що з ним буде далі, не вдалося. В Укрзалізниці не поспішали із відповіддю. Проте зараз нашим журналістам таки вдалося з'ясувати, яка доля чекає на «Кукушку».

Кукушка роками слугувала надійним та ледь не єдиним видом транспорту для пересування на півночі Рівненщини із Зарічного і до Антонівки. Оскільки дорожнє покриття у цих районах було та залишається незадовільним, то з громадським транспортом є проблеми, адже перевізники відмовляються від маршрутів. Тож відповідно, щоб виїхати із віддалених населених пунктів, місцеві покладалися лише на вузькоколійку. Однак і її рух припинили.

Спочатку через карантин "кукушка" простоювала в депо. А згодом, через загрозу ракетних ударів її евакуювали із регіону. Аби отримати інформацію про місце перебування, ми надіслали офіційний запит до укрзалізниці. Там нам підтвердили, що потяг вивезли із Рівненщини із метою збереження. Однак додають, знос основних фондів вузькоколійної дільниці Антонівка – Зарічне критичний. Тож перш ніж говорити про відновлення сполучення, потрібно оновити колії та самі вагони.

Для відновлення руху приміських поїздів сполученням Антонівка – Зарічне, гарантування безпеки руху, збереження здоров’я та життя пасажирів і працівників залізниці, необхідне кардинальне оновлення основних фондів зазначеної вузькоколійної дільниці, частковими заходами покращити ситуацію, що склалася, неможливо. Відновлення інфраструктури вузькоколійної залізниці потребує залучення значних фінансових ресурсів, при цьому із року в рік регіональна філія «Львівська залізниця» зазнає збитків від утримання дільниці Антонівка – Зарічне.

Як зазначають в укрзалізниці, "кукушка" збиткова. Тож відновлення руху потяга можливе лише за умови співучасті місцевих громад. Серед варіантів відновлення вузькоколійки – передача потяга та вагонів на баланс органів місцевої влади та впровадження механізму відшкодування збитків. Та ось такий варіант для місцевого бюджету може видатись непід'ємним. Допомогти в цьому могли б комерційні структури, які розвивали б "Кукушку" як туристичний об'єкт.

У свою чергу і Зарічненська громада, планує сприяти тому, аби візитівка знову була на півночі Рівненщини.

І у Зарічненській територіальній громаді, і у Рівненській обласній військовій адміністрації обіцяють, що всіляко сприятимуть відновленню вузькоколійки. Однак обіцяти - не означає зробити. Тож чи вдасться повернути перлину полісся стане відомо тільки після нашої перемоги. Однак попри всі позитивні прогнози місцевої влади, стає зрозуміло, що на відновлення колій та самого рухомого складу потрібно буде викласти кругленьку суму. Тож жителям півночі варто запастися терпінням. В іншому разі вони залишаться відрізаними від цивілізації. 

Читайте також: