У Клеванському госпіталі ветеранів війни робили маки пам’яті

Втім, спільними зусиллями вдалося виготовити більше сотні маків. Їх собі вчепили автори виробів. Окрім того, вони поділилися квітами із фахівцями медзакладу, а частину передали працівникам Рівненської ОДА.

Разом з тим, учасники hand-made дізналися, що символізує мак. Цей символ пам’яті жертв війни вперше використано в Україні на заходах, приурочених до річниці завершення Другої світової війни у 2014 році. Дизайн розроблено за ініціативи Українського інституту національної пам'яті та Національної телекомпанії України. Автором символу є харківський дизайнер Сергій Мішакін.

«Червоний мак — символ пам'яті жертв Першої світової війни, а згодом — жертв усіх військових та цивільних збройних конфліктів, починаючи із 1914 року. Був уперше використаний Американським легіоном для вшанування пам'яті американських солдатів, що полягли під час Першої світової війни», - розповів співорганізатор акції, керівник управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Рівненської ОДА Олександр Корольчук.

Графічне зображення є своєрідною алюзією: з одного боку воно уособлює квітку маку, з другого – кривавий слід від кулі.
В свою чергу керівник закладу Андрій Бурачик розповів, що у Республіканському центрі лікування та реабілітації наслідків нейротравми, що діє при госпіталі, ветерани АТО/ООС проходять не лише фізичну реабілітацію. Важлива й психологічна, у томі числі й арт-терапія. Адже хлопці завдяки мистецтву отримують психологічне розвантаження. Також мистецькі заняття дозволяють швидше відновлюватися після травм, особливо це стосується дрібної моторики.


 


 

Читайте також: