МІ-8 падають постійно: випадок на Рівненщині став шостим за три роки

26 жовтня 2017  російський багатоцільовий вертоліт МІ-8 розбився поблизу міста Баренцбург (архіпелаг Шпіцберген). Тоді на борту гелікоптера перебувало вісім членів екіпажу. Усі вони загинули.

фото www.aex.ru

Третього вересня той же гелікоптер, але іншої модифікації МІ-8МТВ, уже власності Молдови, розбився під час зльоту з авіабази Мазао-і-Шаріф (Афганістан). Усі 12 членів екіпажу загинули. Серед них і троє українців.

    

фото Кореспондент 

20 жовтня 2018 року модифікований МІ-8, який належав ВМС Мексики упав у Каліфорнійську затоку під час патрулювання незаконного вилову риби. Більшість членів екіпажу були врятовані рибалками, двох постраждалих відправили до лікарні.

відео flot.com

Восьмого листопада 2018 року розбився російський гелікоптер МІ-8 під час обльоту трубопроводу компанії «Транснефть» у Тверській області. Вертоліт був вимушений здійснити жорстке приземлення. Внаслідок аварії машина отримала значні ушкодження, один з членів екіпажу загинув, ще троє дістали травми.

фото www.vesti.ru

Уже  27 березня цього року в Кизилордиській області розбився гелікоптер МІ-8 ВПС Казахстану. Загинуло 13 військових. Цю справу ще розслідують, проте уже відомо, що Казахстан відмовився від використання гвинтокрилів МІ-8.

   

відео ТСН

Падіння гелікоптера МІ-8 на Рівненщині стало шостим розпочинаючи з 2017 року. 

фото ДБР

фото ДБР

Як повідомляють у ДБР:

"За попередньою інформацією, у військовій частині А2595 (16 окрема бригада армійської авіації Командування Сухопутних військ, місцерозташування – м. Броди Львівської області) відбувалися планові льотні навчання «День-Ніч».  Під час польоту поблизу с. Сестрятин Рівненської області на відстані близько 3 км. від вказаного населеного пункту гелікоптер з невідомих поки причин впав. Внаслідок падіння загинув екіпаж у складі 4 осіб, у тому числі командир військової частини А2595. На даний час слідчі ДБР працюють на місці події та з’ясовують обставини авіакатастрофи. Кримінальне провадження розслідується за ст. 416 Кримінального кодексу України (Порушення правил польотів)."

Щодо самого гелікоптера МІ-8, то розроблений він на ОКБ М. Л. Міля на початку 1960-х років. Наймасовіший вертоліт з двома двигунами у світі, один з наймасовіших гвинтокрилів в історії авіації. Широко використовується для виконання багатьох цивільних і військових завдань.

Перший прототип В-8 піднявся в повітря 9 липня 1961, а другий прототип По-8А — 17 вересня 1962 року. Після ряду доробок Мі-8 був прийнятий на озброєння радянських ВПС у 1967 році і показав себе настільки вдалою машиною, що закупівлі Мі-8 для російських ВПС продовжуються досі. Мі-8 використовується більш ніж в 50 країнах, у тому числі у ІндіїКитаї та Ірані.

Вертоліт Мі-8 є світовим рекордсменом за кількістю модифікацій. За призначенням вони є експериментальними, пасажирськими, транспортними, багатоцільовими, спеціального призначення, сільськогосподарськими та ударними.  

Читайте також: