Корисні поради: чому жовтіють огірки і як з цим боротися

Щоліта господині скаржиться на пожовтіння листя огірків. Причина зазвичай криється в неправильному догляді, хворобах або шкідниках. У будь-якому випадку ситуацію можна виправити.

Поодиноке листя на огірках жовтіє через затінення або старість – це один з небагатьох випадків, коли робити нічого не потрібно, достатньо прибрати пожовклий листок.

Правильний полив

У спекотну погоду огірки поливають щовечора теплою водою, близько 23–25 °С. Що доросліша ліана, то більше води їй потрібно. В період цвітіння норма поливу на 1 кв. м становить 5 літрів води, під час достигання плодів – удвічі більше. Якщо денна температура сягає 28–30 °С, а ви забули полити огіркові грядки або полили мало, за день-два можуть з’явитися жовті листки. Щедрий полив зупинить пожовтіння рослини.

Однією з поширених причин пожовтіння листя і розвитку хвороб є полив холодною водою з колонки чи криниці. В момент поливу холодною водою через різницю температур нагрітого повітря й землі рослина переживає шок, частина коренів після цього може відмерти або загнити, що призводить до сповільнення розвитку.

Не вистачає поживних речовин

Пожовтіння листя на краях свідчить про нестачу мінеральних речовин, наприклад, калію. В такому випадку фахівці радять підживити рослини комплексним добривом та стимулятором росту. Жовта верхівка за наявності зеленого листя знизу може сигналізувати про недостачу міді, в такому разі обробіть листя бордоською рідиною.

Читайте також: Корисні поради: як правильно доглядати за помідорами в липні та серпні

Хвороби після дощів

Якщо після посухи почали рясно йти дощі, це чудові умови для розвитку грибкових спор, а отже і хвороб. На зелених листках огірків можуть з’явитися жовті цятки і плямки, які згодом збільшуються й утворюють візерунок із сот. Це перша ознака грибкової хвороби пероноспороз, або як її ще називають – несправжньої борошнистої роси. Згодом уражене листя засихає й обпадає.

хоже проявляється інша грибкова хвороба – антракноз. Спершу листки вкриваються жовтими плямами, які згодом темніють і засихають, перетворюючись на сухі отвори-виразки.

Зупинити розвиток грибкових хвороб можна обробкою бордоською рідиною або професійним протигрибковим препаратом.

Шкідники огірків висмоктують соки у рослин

Змінити забарвлення лист огірка може внаслідок пошкодження шкідниками. Найчастіше до пожовтіння листя призводить засилля павутинного кліща. Комахи витягують соки з нижнього боку листка, він починає бліднішати, жовтіє, залишаючи зеленими тільки жилки. Згодом листя всихає і обсипається.

Інша непрохана гостя – білокрилка – найчастіше вражає огірки у теплицях, проте може обрати й грядки просто неба, які погано продуваються вітром. Це дрібна мошка, яка відкладає яйця під листям. Личинки витягують соки з рослини, залишаючи на листі липкі виділення. Через це порушується дихання рослини, а в липкому нальоті можуть розмножуватися спори грибків.

Обидва види шкідників можна спробувати змити мильним розчином, а при масовому зараженні та потребі негайно врятувати рослини обробити спеціальними препаратами.

Жовтіють зав’язі огірків – не вистачає живлення

Зав’язь – це частина квітки, під час запиленні якої утворюються огірочки. Вони можуть жовтіти через неправильний полив та нестачу поживних речовин одночасно із листям. Однак часто причини пожовтіння набагато серйозніші. На сортових огірках зав’язь може жовтіти й обпадати через слабкість усієї рослини. На гібридах – через велику кількість плодів, які рослина просто не в змозі виростити. Тоді господар має сам попіклуватися про рослину, обірвати зайві бутони, залишивши на врожай до 30 плодів. Іноді зав’язь жовтіє й засихає через те, що не відбулося запилення. В такому разі можна допомогти рослині, зірвати кілька чоловічих квіток і запилити вручну.

Буває, що в густому гудинні ховається перерослий огірок, в якому дозріває насіння. Така рослина віддає усі сили в насінник, тому на утворення інших плодів у неї просто не залишається сил та поживних речовин. Слід пам’ятати, що огірки потребують рівномірного збору врожаю – раз на 2–3 дні. Інакше наступні огірочки не зав’язуватимуться.

Головна умова отримання гарного врожаю огірків – правильний догляд. 

Читайте також: Запорука гарних плодів і хорошого врожаю: як правильно формувати перець

Читайте також: