Житловий комплекс у Рівному ризикує стати недобудовою (ВІДЕО)

Житловий комплекс у Рівному можуть недобудувати. Численні порушення на будівництві, судові позиви та скарги мешканців будинків, біля яких знаходиться будівництво, стали приводом для перевірки Всеукраїнської державної інспекції. Про те, які порушення виявили на будівництві цього комплексу та чи зупиниться воно, знає Ірина Жуковська.

Будівництво Pokrovsky Apart Complex стало предметом обговорень не так давно. Довгий час, ніхто не реагував на обурення людей. Ба більше, на територію не пускали ні поліцію, ні представників ДСНС для проведення перевірок. Усі ці структури фіксували порушення, але будівлі росли. Та нещодавно, перевірку ТОВ «РЕНОМЕ-КОМФОРТ» щодо порушень на будівництві Покровського апарт комплексу розпочала Всеукраїнська державна інспекція архітектури та містобудування. А директорка підприємства, яке знаходиться по сусідству звернулась до контрольної депутатської комісії Рівнеради. Тут її вимога була повністю задоволена членами контрольної комісії, розповідає секретар Рівненської міської ради Віктор Шакирзян.

 "Насправді, оскільки ця перевірка, вона започаткована була в цьому році і тільки днями почала працювати, це була перша в Україні взагалі і саме по цьому об'єкту, оскільки там ідуть спірні питання, це є і ОСББ і з сусідами були непорозуміння, то адвокат виступив з тим, щоб долучити нашу територіальну ОТГ, для того, щоб долучити до перевірки, оскільки наша комісія, вона займається хаотичною забудовою, ми теж написали листа їм і якщо вони дадуть нам змогу долучитись до цієї комісії, ми тоді долучимось", - секретар Рівнеради Віктор Шакирзян

Мешканці багатоквартирного будинку на вулиці Київська,11 почали бити на сполох, коли зрозуміли, що окрім порушення щільності забудови та протипожежних норм є ще і проблема висотності будинків.

 "Нас хвилює не тільки щільність, те все... ми ще говорили про висотність забудови і про порушення інсоляції для мешканців, які межують із будівництвом. Між нашими будинками немає витриманої відстані 20 метрів. Там нас 18,7 - по проєкту, а плюс, якщо додати балкони, то вона буде 17 метрів. А це ні в пожежні, це ні в які норми не вкладається. Треба щоб було 20", -  голова ОСББ "Київська 11" Мар'яна Ярмолюк.

Але не лише мешканцям навколишніх будинків і сусідньому підприємству будівництво Покровського апарт комплексу завдало шкоди. Свої втрати може понести і місто. Про це говорить головний архітектор Рівного Дмитро Котляров.

"Про хаотичну забудову тут не йдеться, оскільки тут є проєкт, і вони попередньо, проходили містобудівну раду. Я більше розумію, що ми як громада втратимо, за рахунок того, що не буде комплексності. І в цьому конфлікті я бачу, що відсутність комплексності не дасть якогось цілісного об'єкта, який би прикрасив повністю вулицю Київську, тому що це хороше місце, об'єктивно, і було б добре, щоб бізнеси там розвивались і щоб будівництво було чітко сплановане і відбувалось би комплексно. Від цього, на мою думку, виграли б і одні, і інші", -  головний архітектор Рівного Дмитро Котляров

На паркані огородженого будівництва розміщений постер, на якому чітко зазначено, що робити, якщо воно приносить незручності. Ми вирішили зателефонувати, і з'ясувати усе про названі порушення. Однак тоді, працівниця ТОВ "РЕНОМЕ КОМФОРТ" нас завірила - на підприємстві проходить перевірка і згодом, буде висновок, що порушень на будівництві немає.

"На разі триває перевірка ДІАМ, яка теж скоро закінчиться, і буде висновок, що все у межах норми", -  працівниця ТОВ "РЕНОМЕ-КОМФОРТ" Лілія

Та не все так сталось, як гадалось. 6 січня 2022 року Всеукраїнська державна інспекція архітектури та містобудування розпочала планову перевірку ТОВ «РЕНОМЕ-КОМФОРТ» щодо порушень на Покровському апарт комплексі. Новостворений орган будівельного контролю перевіряв об’єкт до 20 січня. В той же день, на офіційному сайті представники ДІАМу розмістили акт перевірки, в якому чітко зазначили: порушення виявили, при чому суттєві. Вперше у Рівному, за результатами перевірки Всеукраїнської державної інспекції архітектури та містобудування, будівництво припинили. У приписі чітко зазначено: "будівельні роботи виконуються за межами земельної ділянки, що не була відведена для будівництва"

З метою усунення виявлених порушень ВИМАГАЮ: з моменту отримання даного припису зупинити виконання будівельних робіт з нового будівництва житлово комунального комплексу на вул. Орлова, 2 в місті Рівному. Про виконання припису, вимагаю повідомити державну інспекцію архітектури та містобудування до 20 березня 2022 року.

Однак винесений припис не повністю задовольнив мешканців навколишніх будинків.

Ну, ДІАМ... Ми дуже добивались, щоб прийшла перевірка ДІАМу. Ми писали не лише в обласну, міську, а і в Київ писали, щоб виїхала перевірка. Те, що зафіксовано в акті перевірки про порушення щільності, пожежних норм, недостатня кількість паркомісць і будівництво паркану на сусідній території - це все добре, що вони виявили ці порушення, але дивує їхній припис", - голова ОСББ "Київська 11"  Мар'яна Ярмолюк.

Не вдоволені результатами перевірки й на підприємстві "АгроСвіт".

"На даний момент, на інспекційному порталі, є припис, який стосується порушення, власне, щодо ведення будівництва на земельній ділянці, яка належить територіальній громаді міста Рівне, і для будівництва не відводилась. Поки що, тільки цей припис, але можливо з'являться і інші", - юрисконсульт підприємства "Агросвіт"  Вікторія Морозова.

Тепер мешканці навколишніх будинків та підприємство, що знаходиться поруч, чекають на нові приписи, аби порушення усунули. Та чи вийде у ТОВ "РЕНОМЕ КОМФОРТ" усунути усі визначені ДІАМом порушення, та відновити будівельні роботи, які їх змусили припинити - не відомо.

 

Читайте також: