Збирати березовий сік заборонено: яка відповідальність? (ВІДЕО)

Одні для власних потреб, а інші на продаж. Мова про березовий сік, який щорічно заготовляють рівняни. Однак часто місцеві жителі завдають нищівної шкоди для дерев. До того ж збирати сік із берези дозволено далеко не скрізь.

Квас, сік у свіжому вигляді та ароматизований консервований напій. Що тільки не вигадають, аби березовий сік був до смаку усій родині. Адже він має корисні властивості.

Саме зараз триває період спускання соку із берези. Тож місцеві жителі активно поповнюють запаси, аби напою вистачило мало не на рік.

Доки одні збирають для власних потреб, інші намагаються ще й заробити на березовому соку. Просять за літр, не багато не мало, 10 гривень. Така ціна, зі слів продавця, тримається вже декілька років поспіль.

Проте на перший погляд проста процедура збору соку, вимагає серйозного підходу. Адже з першої берези, яка трапилась на шляху, спускати сік не можна, хіба якщо вона росте на вашому угідді.

Тож потрапивши у поле зору лісівників під час збору соку в лісі, у кращому випадку з вами проведуть профілактичну бесіду. А ось у гіршому можете отримати ще й штраф, за пошкодження берези. Однак лісівники кажуть, дотримуючись простих правил, дерево може лишитися неушкодженим.

Найбільш підходящими для спускання соку є теплі дні, а у період з 12 до 17 години зазвичай найсильніший потік рідини. Закінчують збір соку зазвичай із появою перших бруньок на березах. Отримуючи користь для себе, не забудьте попіклуватися і про природу. 

Читайте також: