Замочіть насіння в цьому розчині: розсада буде здоровою і врожайною

Фото ілюстративне

Насіння для домашньої розсади потребує попередньої обробки, особливо якщо його купили на ринку або зібрали вручну з минулого врожаю. Замочене насіння краще проростає, більш стійке до хвороб і дає більший врожай.

Перекис водню

Копійчаний перекис водню, який є в кожній аптечці, дуже корисний для насіння. Обробка перекисом прискорює ріст насіння і покращує імунітет рослини.

Для приготування розчину змішайте 100 мл перекису і 1 л води. У цій суміші замочіть насіння на 30 хвилин. Потім просушіть насіння біля батареї і посадіть.

Для насіння культур, які погано сходять (морква, петрушка, щавель, буряк) можна приготувати розчин з 1 л води і 40 мл перекису водню. У цій суміші замочіть насіння на 18 годин.

Марганцівка

Марганцівка вже не продається в Україні, але якщо у вас ще зберігся цей препарат вдома - для обробки насіння краще нічого не знайти. Це прекрасний природний антисептик. У склянці води розчиніть 3 г порошку марганцю. Насіння помідорів, гороху, квасолі, редьки та кукурудзи замочують на 45 хвилин, а перець, капусту та баклажани замочують на 20 хвилин.

Сік алое

Сік алое знезаражує насіння від бактерій, а також прискорює його зростання. Для замочування візьміть лист алое, якому більше 3 років. Загорніть лист алое в тканину і поставте в холодильник на тиждень. Потім в підходящу ємність відіжміть сік з листа через марлю. У цьому соку замочіть насіння на добу.

Мед

Мед дуже корисний для насіння, але він повинен бути повністю натуральним. Розчиніть чайну ложку меду в склянці теплої води. У цьому розчині замочіть насіння на добу, а потім добре промийте і просушіть біля батареї.

Зола

Зола містить багато вітамінів і азоту. Розчин золи насичує насіння корисними елементами, що позитивно впливає на врожайність рослин. Для приготування розчину розчиніть в 1 л води 2 столові ложки золи. Залиште розчин настоюватися на 2-3 дні. Потім процідіть через марлю і замочіть насіння на ніч.

Читайте також: