Яких руйнувань зазнали Сарни внаслідок ракетної атаки рашистів? (ВІДЕО)

25 червня, росіяни нанесли два ракетних удари по Сарнах, в наслідок цього було повністю зруйновано декілька об'єктів цивільної інфраструктури, пошкоджено більше 40 будинків та приватних установ. Постраждало 12 осіб, нажаль четверо із них загинуло, ще двоє і досі перебуває на лікарняних ліжках. Яка зараз ситуація в місті та як відновлюють пошкоджені помешкання людей?

Минуло близько 10 днів, після того, як рашисти нанесли ракетний удар по Сарнах. 25 червня, в наслідок повітряної атаки було знищено декілька об'єктів цивільної інфраструктури. В основному, це підприємства, по обслуговуванню автомобілів.

Тож тут була автомойка, оце все, що ми стоїмо, це все була автомойка, повністю, і тут нічого не осталося, - місцевий житель Іван.

В розум не вкладається, який сенс цього всього.

Десь дивився, ну тут є далеко стратегічний об'єкт, да думаєш, чи ті ракети дійсно не долітають чи це що, незрозуміло.

Поруч автомийки - дві станції технічного обслуговування. Вони також зазнали серйозних руйнувань. І зараз не підлягають відновленню.

Автомийка була, цех по мийці тут був, а там був типу буфет, бар стійка і прямо в ту бар стійку, біля цього, - працівник СТО  Микола Жуков.

А це все взривна волна пішла.

В наслідок ракетного удару, автівки, що були на мийці просто порозкидало в різні боки на декілька десятків метрів.

Дивлячись на ось цю купу металобрухту, важко зрозуміти, якої марки була ця автівка. Власник цього автомобіля приїхав на автомийку, за декілька хвилин до удару рашистів, для того, щоб просто його помити. В наслідок підступної, віроломної повітряної атаки загарбників, чоловік загинув, - журналіст Михайло Присяжнюк.

На одному із СТО було 10 автівок, усі вони зазнали пошкоджень, більшість з них не підлягають відновленню. На момент удару, на території автосервісу, перебувало шестеро осіб. Четверо із них опинилися на лікарняних ліжках, та зараз чоловіки уже повернулися до роботи. Моменту вибуху та що було після, працівники СТО пригадати не можуть через отримані контузії, а четверо осіб що знаходилися в зоні ураження - загинуло, двоє і досі перебуває на лікарняних ліжках, в загальному - 12 постраждалих.

Це було хвилин 23 восьмої, я подивився на часи, було 20 хвилин, я вийшов з магазину, сів, хвилини три пройшло і був удар, потім, через паро секунд був там удар через дорогу, - працівник СТО Микола Жуков.

Відновити цей автосервіс у власників зараз просто немає можливості. Вибухова хвиля, буквально зім'яла приміщення та автівки які там знаходилися. Поруч магазин автомобільних запчастин також зазнав аналогічних ушкоджень. Працівники СТО намагаються врятувати те що залишилось, зрізають залишки системи опалення та евакуюють те, що вціліло.

На 90 відсотків, та більше ніж на 90 віцсотків, воно нічого не підлягає щоб відновити, половина повністю, одне, що тільки залишилось, то тільки обладнання, підйомники, токарний станок, прес, -  співвласник СТО Володимир Потапович.

Один з власників автосервісу, Володимир Потапович, оцінює збитки та навіть не знає чи вдасться повернути СТО до роботи.

Якщо взяти в загальній сумі, то в нас запчастин було біля 5 мільйонів, ну і приміщення зараз, по нинішнім, десь також буде 5 мільйонів, - піввласник СТО Володимир Потапович.

Та компенсація, це хіба буде репарація, коли подадуть в міжнародні суди.

Внаслідок ракетної атаки, окрім автомийки, двох СТО та магазину автомобільних запчастин постраждали і будівлі навпроти. Готель, заклад масового харчування та заправна станція. Зараз там замінюють покрівлю та вікна. За сто метрів звідси, друга ракета також влучила в станцію технічного обслуговування. Там ремонтували вантажні автомобілі. В наслідку - дві будівлі та декілька тягачів знищені. Вибухова хвиля від рашиської ракети ХА-22, а саме нею, за попередньою інформацією і були нанесені удари, була настільки потужною, що уламки із СТО полетіли на сотні метрів в будинки місцевих мешканців. Помешкання Оксани Басистої постраждало найбільше.

Дах був, цей повністю впав, ця половина даху, хлопці замінювали, повністю і балки і крокви і черепиця, ось цей ряд блоків. це все також буде зніматися, того що все побито, - місцева мешканка Оксана Басиста.

Окрім даху, в будинку повідходили несучі стіни, два підсобні приміщення доведеться знести, бо ж відновити їх - неможливо. Паркан також доведеться перебудовувати. Оксана Басиста розповідає, в наслідок розльоту уламків, в оселі почалася пожежа. Жінці з чоловіком та дітьми, дивом вдалося вціліти. Збитки навіть не беруться рахувати.

Спочатку ми почули той вибух, який пролунав на мийці, ми були усі на вулиці з дітьми, діти взагалі в басейні купалися, ми витягнули швиденько дітей з басейну і ледве встигли забігти в підвал і вже за нами, з підвалу викинуло двері, - місцева мешканка Оксана Басиста.

Спеціально створена комісія обстежила 41 пошкоджену будівлю. Це помешкання місцевих та приватні установи. Допомагати відновлювати житло людям взялася міська влада.

Із 21 будинку фактично, майже усі хто звертався, ми їм надали допомогу у вигляді будівельних матеріалів і люди поступово відновлюють власні будинки, найбільшої шкоди завдано житловому будинку, який знаходився із станцією тех обслуговування, він найбільш пошкоджений, решта будинків має менше ушкоджень але звісно для людей вони значні, але це заміна і ремонт дахів, вікон і різних господарських будівель, - Сарненський міський голова Руслан Серпенінов.

Місто поволі повертається до більш звичного життя. Завали поволі розчищають, а покрівлі на дахах людей уже майже відновлені. Змінилося одне, через ракетні удари, в Сарнах зараз ніхто не нехтує сигналами повітряної тривоги, адже усі розуміють підступність загарбників.

Читайте також: