Як заморозити свіжу зелень на зиму: поради

Фото ілюстративне

Важко уявити смачні страви без зелені. Якщо влітку з нею нема питань – усе є на городі та й ціни в магазинах не такі кусючі, то взимку можуть бути проблеми.

Як правильно заготовлювати та зберігати духмяні трави, щоб вони вас радували ароматом і смаком в холоди? Секретами поділився шеф-кухар Алекс Якутов.

Спосіб "Грецький". Петрушку та кріп можна сушити за грецьким методом. Тобто зв’язати пучками та повісити на балкон. Потім висушені пучки замотати у плівку, а перед вживанням перетерти зелень руками. Такий спосіб збереже аромат.

Спосіб "Економний". Якщо ніде зберігати пучки, то можна одразу перетерти сушену зелень та скласти в банки. Головне, щоб під час сушіння не було сильного вітру, інакше заготовку рознесе. Тож краще сушити при зачинених вікнах. Але якщо немає можливості це робити на балконі, скористайтеся старим бабусиним методом – наріжте трави й викладіть їх на папір на підвіконні в кухні. Можна також висушити зелень у духовці при 60 градусах з привідчиненими дверцями. На це піде приблизно весь день. Ідеально, якщо ви маєте сушарку або, як її ще називають, дегідратор. Там можна сушити і курагу, і яблука, і полуницю, і навіть зробити пастилу та м’ясо для перекусу. 

Читайте також: Рецепт літнього пирога з полуницею та сиром

Спосіб "Для каш і макаронів". Сушений кріп та петрушку можна заморозити з маслом. На одну пачку вершкового масла кімнатної температури дайте три столові ложки сушених трав, усе перемішайте. Відправте в морозилку на кілька хвилин. Витягніть і сформуйте прямокутник. Загорніть в обгортку від масла або плівку та заморозьте. Взимку зможете брати це масло й додавати до каш та макаронів.

Спосіб "Кубики льоду". Базилік, кінза, естрагон мають дуже насичений смак, тож їх краще заморожувати. Можна зробити це порційно – в формах для льоду. Потім ці кубики перекладіть у пакет і витягайте по одному під час готування.

Спосіб "Приправа до супу". Берете петрушку просто з корінням, молоду моркву, базилік. Все гарненько відмиваєте від землі. Закидаєте в блендер і дрібно-дрібно перебиваєте. Після цього викладаєте все на деко, відправляєте в духовку на 10 годин. Сушите при невисокій температурі з відчиненими дверцятами. Коли все висохне, знімаєте сухий пласт, розламуєте і знову закидаєте в блендер. Перебиваєте разом із сіллю та перцем. У вас вийде приправа без хімії. Можна додати ще домашню паприку. Потім розфасуйте приправу по сухих банках і можна додавати до супів та каш.

Читайте також: