Як виплачують надбавки педагогам за престижність? (ВІДЕО)

У Рівному вчителем бути менш престижно, ніж в сусідніх територіальних громадах. Принаймні за вересень вчителі міста отримали вдвічі меншу надбавку "за престижність професії", аніж їхні колеги зі Здолбунівської громади. Чому так сталося, розбиралися наші журналісти.

Вчителям в українських реаліях доволі скрутно. Дистанційна форма навчання, скасування вже обіцяної разової виплати для молодих педагогів розміром у 21 тисячу гривень, а тепер ще й за вересень освітяни рівненської громади недорахувалися надбавки "за престижність" професії. В школах кажуть, що ця надбавка виплачується за кошти місцевого бюджету і може бути від 10 до 30 відсотків. Але в межах фонду оплати праці.

Взагалі за постановою міністрів 373, максимальна доплата за престижність складає 30%. Мінімальна гранична доплата 5%, тобто кожен керівник у вересні місяці дає наказ, згідно з яким встановлює розмір доплати за престижність праці в межах відповідно свого фонду оплати. Тобто, ми не можемо виходити за як то кажуть, те що закладено в кошторисах, - Олексій Шелепенко директор Рівненської ЗОШ №16

В сусідній територіальній громаді теж є таке поняття, як надбавка за престижність. Окрім цього вчителям у Здолбунівській громаді зробили подарунок до професійного свята. Їм виплачували одноразову винагороду.

У Здолбунівській громаді виплачується надбавка за престижність від 17 до 20 відсотків, а вчителям перших-четвертих класів платиться 30% так як вони працюють в класах нової української школи, - Ігор Антонюк начальник управління з гуманітарних питань Здолбунівської міської ради

У Рівненському міському управлінні освіти говорять, що ситуація з виплатою надбавки за престижність вчителям громади плачевна, адже на неї не вистачає коштів.

З першого вересня ми зменшили до 10%, замість 20. 20% залишились ті, які працюють в українській школі, і 30% ті, які фінансує місцевий бюджет педпрацівникам, які працюють в дошкільних закладах освіти. Ми порахували, що нам не вистачає, що 20% платити, тобто не 10 а 20, 4,7 млн.гривень, - Василь Харковець заступник начальника управління освіти Рівного

Заступник начальника управління освіти Рівного додає, що на черговій сесії міської ради вони планують все ж віднайти близько 5 мільйонів гривень та виплатити ту заборгованість, яку не виплатили близько двом з половиною тисячам педагогів за вересень. До слова, доплати можуть встановлюватися законодавством, засновниками або керівником закладу освіти, який погоджує їх із профспілковим комітетом.

Читайте також: