"Велике будівництво" на Рівненщині: що побудували, а що позабували (ВІДЕО)

234 кілометри доріг, завершений довгобуд, 9 медичних та чимало спортивних, освітніх та культурних об'єктів. Сьогодні в Рівненській ОДА презентували, що ж вдалося зробити за 2021 рік в рамках програми президента України "Велике будівництво". Про те, що збудували та реконструювали за рік на Рівненщині, а що перенесли на 2022 рік, розкаже Ірина Жуковська.

За 2021 рік в Україні з'явились сотні нових об'єктів, створених в рамках програми президента Володимира Зеленського "Велике будівництво". 

"Власне, ми подивились наочно на масштаби "Великого будівництва" на рівні країни. Тут питання про дороги, про школи, про садочки, про спортивні майданчики та про інші культурні, соціальні об'єкти важливі для наших громадян. Ми говорили про це впродовж року і зараз підсумуємо, що зроблено в Рівненській області за 2021 рік в рамках програми президента Володимира Зеленського "Велике будівництво", - каже перший заступник голови Рівненської ОДА Сергій Подолін.

Отож на Рівненщині, розповідає Сергій Подолін, за 2021 рік повністю завершили 15 об'єктів. Реконструювали 4 приймальні відділення у Рівному,  Сарнах, Березному та Рокитному, які обійшлись у близько 83 млн грн. Окрім того, на Рівненщині збудували нові амбулаторії в селах Полиці, Колки, Селець та Берестя. Їх загальна кошторисна вартість склала близько 39 мільйонів гривень. Говорили і про будівництво спортивної школи у Здолбунові.

Спорткомплекс почали зводити у 2016 році. Вартість становила 25 мільйонів гривень. Потім був судовий процес через завищену ціну на матеріали та паузу в будівництві. Активно добудовувати розпочали минулого року. Міський голова Здолбунова розраховує, що спорткомплекс зароблятиме, аби витрати на його утримання були меншими.

"Попередньо прораховували десь близько 1 мільйона з бюджету. Тобто це витрати на штатний персонал і енергоносії, які будуть затрачені. Буде навантаження на місцевий бюджет, тому ми приймемо рішення розрахувати вартість години. Тобто, якщо будуть проводитись на один день змагання, то це буде кошторис, спецрахунок для ДЮСШ, куди перераховуватимуться гроші на потреби спорткомплексу," - каже голова Здолбунівської ТГ Владислав Сухляк.

Говорили в ОДА й про 234 кілометри оновлених доріг в межах "Великого будівництва" на Рівненщині. Серед них і дорога національного значення Н-22 Устилуг - Луцьк - Рівне. У 2018 році цю ділянку почала ремонтувати білоруська фірма за 290 мільйонів гривень з держбюджету. Та вона виконала лише частину робіт, після чого договір з фірмою розірвали. Рік простою - і вже у серпні 2020 року, тендер виграла черкаська компанія.

"Даний об'єкт був розпочатий в роботі в 2020 році. Тендер перемогла компанія енергетичне дорожнє будівництво за 450 мільйонів гривень. Даний об'єкт по проекту був розрахований до 2022 року. Але підрядник, субпідрядними організаціями виконав майже всі роботи вже на сьогоднішній день," - каже керівник Служби автомобільних доріг у Рівненській області Олексій Востріков.

Тоді, зі слів водіїв, дорогою були задоволені, втім сума, яку витратили на одну десяту шляху з Рівного до Луцька, - їх вражала.

Говорили на презентації й про плани на 2022 рік. В ОДА запевняють, що уже подали 16 об'єктів на програму "Велике будівництво". Туди, ймовірно, ввійшли обіцяні об'єкти, які так і не побачили рівняни у 2021 році. 

Читайте також: