В Україні стартував Тиждень безпеки дорожнього руху

За офіційними даними, у 2018 році на українських дорогах загинуло не менше 3350 людей, травмовано – 30 000.  Це щонайменше 300 загиблих на місяць. Автори інсталяції “Передчасно згаслі життя” виставили на сходах Українського дому 300 свічок, які символізують обірвані в аваріях людські долі. Згорілі до різної висоти, свічки показують, скільки ще могло “горіти” життя. Поміж згаслих є також щойно розпочаті, – дитячі. Кожна зі свічок підписана іменем із віком, у якому через аварію трагічно перервалося життя.

Тема цьогорічного тижня – Лідерство задля безпеки руху, а слоган – SpeakUp. Громадські організації та державні органи у всьому світі протягом цього тижня закликають людей брати на себе лідерство та говорити про проблеми безпеки дорожнього руху і шляхи їхнього вирішення. В Україні лідерство заради безпеки на  дорогах на себе взяли Центр громадського здоров’я МОЗ, Центр демократії та верховенства права, Бюро ВООЗ в Україні, Глобальний договір ООН в Україні, КП Центр організації дорожнього ГО “Traffic Challenge, проект PITBULL, U-Cycle (Асоціація велосипедистів Києва), які під час прес-конференції 6 травня закликали українців відповідально ставитись до правил дорожнього руху, а українську владу працювати у напрямку зменшення смертності на дорогах.

Україна – поміж країн з найбільшою смертністю від ДТП у Європі. За офіційною статистикою, за перший квартал 2019 року загинуло уже не менше 600 людей, травмовано щонайменше 5 500 осіб. Основними факторами ризику, що призводять до найбільшої кількості ДТП з загиблими та потерпілими є перевищення швидкості, відволікання на мобільні телефони та керування в стані алкогольного та наркотичного сп’яніння, також для нашої країни актуальною залишається проблема ігнорування пасків безпеки. В Україні найнижчий в Європі штраф за непристебнутий ремінь безпеки, лише 51 грн, а користуються цим засобом безпеки, за даними Кампанії “За безпечні дороги”, лише 23% водіїв. У березні 2019 року Верховній Раді було зареєстровано законопроект №10131 про підвищення штрафів за ремені безпеки,  мета якого – сформувати стійку звичку пристібатися.

З початком Глобального тижня безпеки дорожнього руху учасники прес-конференції наголосили на необхідності кроків з боку влади у напрямку якнайшвидшого запуску автоматичної фіксації порушень ПДР, а також підвищенні штрафів, що формуватимуть звичку дотримуватись правил дорожнього руху. А разом з тим – на важливості з боку водіїв та пасажирів відповідально ставитись до власної безпеки.

Читайте також: