В яких умовах на Рівненщині навчають автомайстрів (ВІДЕО)

У Сарнах відкрили навчально-практичний центр. Там готуватимуть автослюсарів та автомеханіків. Він став 27 у Рівненській області, а до кінця року плануюють відкрити ще 3. Для чого їх створюють, та скільки коштів витрачають знають наші журналісти.
 

У Сарнах відкрили навчально-практичний центр на базі Вищого професійного училища. Сюди закупили необхідне обладнання для підготовки майстрів з діагностики електронного устаткування автомобілів та рихтувальння кузовів. Учні й викладачі закладу вже мали змогу протестувати сучасне обладнання, кажуть воно значно полегшує навчання. Святослав Миколайчук, викладач ВПУ№22, під час своїх занять активно використовує сучасні технології. Каже, це набагато зручніше ніж працювати з застарілими матеріалами. 

«Всі ці інновації, які ми використовуємо даватимуть нам багато позитивного у навчанні.  Вже нам не потрібно використовувати старі плакати, велика наочність. Ця дошка прив'язана до мережі інтернет, на будь-який урок можна скачати потрібну інформацію, чи картинку, чи презентацію.Всі учні будуть бачити як відбувається процес, і кожен із них матиме змогу сам підійти і виконати якусь роботу»,- розповідає  викладач ВПУ №22 Святослав Миколайчук.

 Представник міжнародної організації праці каже, головна мета такого центру - вивчити кваліфікованих фахівців з високопрофесійними навичками. Їх критично не вистачає на сучасному ринку праці. Додає, приємно вражений отриманим результатом.

«Ми хотіли взяти кілька областей з кожної частини України, і виходячи з аналізу ринку праці та соціально економічної ситуації обрати в кожному із регіонів по одній області, де би ми впровадили місцеві партнерства зайнятості. І показали як вони працюють, як вони можуть працювати, для того щоб показати цей досвід решті України»,- додає Національний координатор МОП в Україні Сергій Савчук

 Сьогодні автомобіль не предмет розкоші, а річ повсякденного вжитку. Тому покращення навиків автослюсарів та автомеханіків є вкрай необхідним. Оновлення матеріально технічної бази закладу та осучаснення навчальних програм покликане мотивувати молодь навчатися.

«Даємо можливість молодим людям здобувати професії в абсолютно іншому освітньо - технологічному просторі. Це абсолютно інше сучасне обладнання, яке відповідає усім міжнародним стандартам і дає можливість молодій людині здобути професію і бути затребуваним на ринку праці. Мати хорошу, роботу , хорошу зарплату»,- розповідає директор департаменту освіти і науки ОДА Петро Коржевський.

 Голова Рівненської ОДА каже, що створення центру технологій це частина плану з перетворення Рівненщини на кузню кадрів. Додає, саме робітничі професії є фундаментом обласної економіки.

  «Цей центр особливий тим, що тут є хороша синергія, залучені грантові кошти, зокрема уряд Данії, та всесвітня організація праці , плюс кошти місцевої громади і кошти самого навчального закладу, який на сьогодні відкрив 5 НПЦ у своїх стінах. Задача створити такі умови учням , щоб вийшовши зі стін навчального закладу вони вже були мегаспеціалістами і професіоналами»,- зауважує голова Рівненської ОДА Віталій Коваль. 

Загалом на створення навчально-практичного центру було спрямовано 4,3 млн грн. Найбільше коштів надійшло від міжнародної організації праці. До співфінансування долучився сам заклад, і місто Сарни.  

Читайте також: