"Усміхнена" експозиція стародавніх ікон запрацювала в Острозькому музеї (ВІДЕО)

В Острозькому краєзнавчому музеї запрацювала виставка унікальних ікон 18 століття. Нова експозиція присвячена Острозькій Іконописній майстерні. В чому унікальність творів - далі сюжеті. 

Замість суворих поглядів - усміхнені, життєрадісні та доброзичливі обличчя святих на іконах. Емоційність зображень - головна особливість нової експозиції в Острозькому історико-культурному заповіднику. Історики та дослідники зібрали унікальну колекцію творів мистецтва, що були написані в Острозі у 18 століття. Експозиція "Острозька іконописна майстерня" - дає змогу побачити, як розвивалося сакральне мистецтво на Волині в той час.

"Барокова ікона вона є такою пишною, різнокольоровою, дуже багато кольорових елементів. В нашому випадку, він ще й відмовився від такого закостенілого погляду Бога, що карає, на біблійний вислів Бог є любов. І напевно в цьому вислові він черпав своє натхнення," - каже заступник директора державного історико-культурного заповідника Острога Андрій Брижук.

Більшість ікон, представлених в експозиції, були віднайдені в так званих рятівних експедиціях, коли радянська влада знищувала храми, а в істориків була можливість зберегти унікальні твори мистецтва. 

"Серед унікальних ікон ми повинні назвати Ангел великої ради, або може бути друга назва, просто ангел з піднятими руками із жестом благословення, це унікальна ікона, аналогів якої ми не знайдемо багато на цій території," - розповів старший науковий співробітник Рівненського обласного краєзнавчого музею Віктор Луц.

Ікони Острозької Іконописної майстерні можна знайти у багатьох музеях та храмах. Зазвичай вони були поширені в містах та селах, які знаходяться поруч з Острогом. Та є і винятки. Наприклад, копія образу "Ісус Христос із виноградною лозою" була спеціально написана для одного із храмів Луганщини. Бойовики розбили церкву градами, але ікона вціліла. Саме унікальний стиль написання і дозволив зробити припущення про одного і того ж автора.

"Вони унікальні тим, що вони мають датування, це давши для дослідника дуже важлива така деталь, тому що дає можливість дивитися на недатовані ікони і бачити коли вони були створені і як їх можна атрибутувати і яке місце і я який час вони займають в історії Волинського мистецтва, та й загалом Українського мистецтва," - продовжує Вікто Луц.

Ім'я майстра, який створював ікони зі святими, що сміються, до нашого часу не дійшло. Невідомо також і те, чи створювалися ці роботи одноосібно чи групою митців. 

"Іконописці не підписуються за традицією християнською. Рукою Іконописця водить сам Господь Бог. Сам Бог не підписується, іконописець теж не підписується, бо в цьому випадку не він автор ікони. Острозький іконописець, попри те, що мав свій авторський стиль, не порушував цього правила," - каже Андрій Брижук.

Експозиція "Острозька іконописна майстерня" створена для збереження культурної спадщини Острога. Підготувати її вдалося завдяки сприянню Українського культурного фонду та державної агенції з розвитку туризму в Україні. 

"Острозька іконописна школа  вона є унікальною, це прекрасний стиль українського бароко, це регіональна ідентичність, це всесвітньо відомі святі які посміхаються," - зазначає заступник голови Рівненської ОДА Сергій Гемберг.

В експозиції представлені не лише ікони. Одним із центральних об'єктів виставки є аналой 17 століття. Це дерев'яний церковний столик розписаний у стилі острозьких іконописців. Він був створений для Миколаївського храму Острога, тому сюжети, що зображені на ньому присвячені святому Миколаю. 

"Немає там чуда, як він кладе іграшки для дітей, але є близька історія до того, він для бідняка підкидає мішечок з грошима," - каже Андрій Брижук.

Острозька іконописна майстерня - це аж ніяк не виставка, а експозиція - наголошують музейники, тому працюватиме в Острозькому історико-культурному заповіднику не один рік. 

Читайте також: