У центрі Рівного будують величезний балкон (ВІДЕО)

У центрі Рівного будують величезний балкон. Робить це мешканець будинку. Однак, хто він і для чого це робить, невідомо. Це будівництво завдає чимало шкоди, кажуть місцеві. Стіни та стеля багатоповерхівки, вкрилися тріщинами, а самі люди бояться, що будинок і взагалі обвалиться. Місцеві бідкаються - зверталися за допомогою до чиновників та навіть поліції. Але усе безрезультатно. Продовжать наші журналісти.

Ось цей величезний балкон уже 5 рік поспіль незаконно, як кажуть місцеві, будують у центрі міста на Парковій,2. Мешканці б’ють на сполох, бо бояться, що їх будинок не витримає, адже уже десятки років він в аварійному стані. Та це не заважає забудовнику і далі робити свою справу.

Викликає звичайно подив ця вся ситуація. Перш за все, мене цікавить такі речі: хто дав дозвіл на це все будівництво? Хто хоч заглянув в отой СНІП, - обурюється мешканець будинку Петро Карнаух.

Будівництво балкону розпочалось без обговорень та попереджень, кажуть мешканці. Тріщини пішли по всьому будинку, а у сусідки знизу вони прикрасили всю стелю.

Я противник таких методів дії. Ніхто нічого не попереджав. Не узгоджував. І це таке по розмірах велике щось робиться, забиваються ці швілера чи як їх назвать, металеві. У нас дом в аварійному стані з 80-х років він під питанням. Треба було капітальний ремонт робити чи щось робити. При чому ми ніхто не знаєм. Ми сусіди і нічого не знаєм. Хто там і що робить. Це все потайки робиться, - нарікає мешканка будинку Тетяна Лиско.

Голова ОСББ Андрій Співак розповідає, що намагався порозумітися з власником квартири. Однак вийшло по іншому:

Ну, по перше, наше знайомство відбулося. Він мені зателефонував і сказав, щоб я не сильно ліз і не суєтився. Потім ми подивилися в реєстрах , якщо я не помиляюся, з дружиною вони мають багато фірм, бізнес якийсь плюс, він якийсь там кримінальний авторитет кажуть.

Андрій Співак пояснює, будівництво продовжується через безкарність власника. Чоловік каже, звертався до влади за допомогою. Та реакції - нуль:

Не раз уже приходили з ДБК, з архітектури. Фотографували, відео знімали. Бачивши, що це, підозріваю, їх друг, вони кажуть: «Ми не маємо повноважень». На цьому все зупиняється і ми знову… Ми безпорадні абсолютно. А поліція? А поліція… Вони відкрили кримінальну справу півтора роки назад. Я знов писав заяву, як там справи питав. Вони навіть не відповіли на мою заяву.

В поліції пояснюють, кримінальне провадження уже давно закрите.

У вересні 2020 року кримінальне провадження за процесуального погодження Рівненської окружної прокуратури було закрите на підставі пункту 2 частини 1 статті 284 Кримінального процесуального кодексу України (встановлена відсутність в діянні складу кримінального правопорушення), - каже речниця ГУНП в Рівненській області Марія Юстицька.

А от головний архітектор Рівного Дмитро Котляров пояснює, встановити, чи законне будівництво балкона, може тільки суд.

Це питання дуже давнє, будівництво це чи реконструкція відбувається  більше трьох років. Конфлікт цей відомий. Але теза друга, що в принципі, звичайно документів  чи дозволів там ніяких немає, на скільки мені відомо. Але в принципі, глобально, від того що відбувається по всьому місту, це відрізняється можливо тільки масштабами, - каже головний архітектор Рівного Дмитро Котляров.

Тож чиновник радить мешканцям будинку йти до суду.

В ОСББ не так багато фінансів. Ми не можемо собі дозволити найняти адвоката, судові збори платити, не знаючи що буде в кінці, - каже Андрій Співак.

Після розголосу у ЗМІ, будівництво нібито припинилось. Та Андрій Співак переконаний, поки влада бездіє, будівництво буде продовжуватись. Мешканці будинку в розпачі, бо не знають, куди ще звернутися, аби це беззаконня припинити і врятувати своє помешкання. Тож поки люди біткаються, а влада розводить руками, будівництво продовжуватиметься.

Читайте також: