У місті на Рівненщині збирають підписи, аби зменшити вартість опалення в домівках

Фото ілюстративне

У Костополі розпочали збір підписів жителів, аби у місті знизили вартість теплопостачання. За словами ініціаторів, затверджений виконкомом тариф необґрунтований та непідйомний для великої частини населення.

Нагадаємо, у жовтні минулого року у Костополі встановили вартість теплової енергії на рівні 2460 гривень 77 коп. за гігакалорію з ПДВ. Тоді як у Рівному ця вартість становить 1913 гривень за гігокалорію.

Тож костопільчани організували збір підписів під зверненням до міського голови Євгенія Денисюка та керуючої справами виконкому Руслани Вітошко з вимогою зменшити тариф на тепло у місті.

Підписи збирають у двох місцях - навпроти Костопільськоі міської ради ("Сорока-триока") та біля ресторану "Кристал" у кав'ярні "Шпігель".

Подаємо повний текст звернення:

"Мешканці Костопільської громади наполягають на перегляді змін коригування діючого тарифу на послуги з постачання теплової енергії для потреб населення. Глибоко обурені ситуацією щодо не обґрунтованого підвищення ціни на послуги теплової енергії КП КМР “Костопількомуненергія”. В умовах тривалого карантину, внаслідок коронавірусної інфекції, введення обтяжуючих нормативних актів для малого та середнього бізнесу, зростання рівня безробіття, падіння економічних показників в усіх сферах життєдіяльності громадяни не взмозі сплачувати тариф прийнятий №333 від 11 жовтня 2021 року виконавчим комітетом Костопільської міської ради.

Наполягаємо на скасуванні (перегляд) рішення виконавчого комітету Костопільської міської ради №333 від 11 жовтня 2021 року. Розрахунок теплової енергії для населення м.Костопіль теплової енергії, грн./Гкал. з ПДВ, що становить 2460 гривень 77 коп.

Користуючись нагодою, доводимо до відома Костопільську міську раду виконавчий комітет, відповідно до меморандуму про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері постачання теплової енергії та постачання гарячої води в опалювальному періоді 2021-2022рр.

Цей Момерандум про взаєморузуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері постачання теплової енергії та постачання гарячої води в опалювальному періоді 2021/2022 рр. Укладено 30 вересня 2021 року між: Кабінетом Міністрів України в особі Примєр-мінстра України, НАК “Нафтогаз України”, офісом Призедента України, Всеукраїнською осоціацією органів місцевого самоврядування “Асоціація міст України” та Палатою місцевих влад Конгресу місцевих та регіональних влад.

Відтак задля підтримки регіонів у питанні стабільного проходження опалювального сезону Урядом передбачено:

· спрямування додатково до місцевих бюджетів 4% ПДФО ( податку на доходи фізичних осіб);

· субвенції з державного бюджету громадам, що знаходяться поза індексом податкоспроможності (до 0,9), яка покриває 80% дефіциту ТКЕ цих громад (з 4 кварталу 2021 року).

Станом на кінець 2021 року підприємства теплопостачання вже отримали з державного бюджету 22,03 млрд грн субвенції на компенсацію різниці в тарифах.

Вимагаємо:

1. Застосувати тариф на послуги з постачання теплової енергії для потреб населення м.Костопіль не вище 2041 гривень 74 коп. за гігакалорію (з ПДВ) з початку та до кінця опалювального періоду 2021-2022 рр.

2. Доручити КП КМР “Костопількомуненергія” провести перерахунок за спожиту теплову енергію споживачам м.Костопіль населення в період дії рішення виконавчого комітету Костопільської міської ради №333 від 11 жовтня 2021 року.

3. Для абонентів житлового будинку вул. 8 Березня 11 провести перерахунок теплової енергії спожитої теплової енергії (непрацездатності, відсутності вузлів комерційного обліку теплової енергії). Взявши до уваги опалювальні період 2020-2021 року.

4. Як альтернативу пропонуємо розглянути компенсацію в тарифі КП КМР “Костопількомуненергія” з місцевого бюджету Костопільської об’єднаної територіальної громади. Розглянути дані вимоги в лютому місяці 2022 року на черговому зібранні виконавчого комітету Костопільської міської ради восьмого скликання. Контроль за виконанням доручити керуючій справами виконкому та відповідними підрозділами Костопільської міської ради."

Читайте також: