Що необхідно пам’ятати та знати при оформленні довіреності: поради від юстиції Рівненщини

Оформлення довіреності - це одна з найпопулярніших нотаріальних дій. Багато з нас, хоча й не мають юридичної освіти, але добре розуміють, що таке довіреність. Це письмовий документ, який видається однією особою (довірителем) іншій особі (представнику) представляти інтереси перед третіми особами. Нагадуємо основні правила при оформленні документа:

  • Для складання довіреності потрібна особиста присутність особи, що видає довіреність, її паспорт та реєстраційний номер облікової картки платника податків.
  • У довіреності дозволяється вказувати кількох повірених осіб, які діятимуть самостійно один від одного.
  • Строк довіреності встановлюється у нотаріальному документі. Якщо строк довіреності не встановлений, вона зберігає чинність до припинення її дії. Строк довіреності, виданої в порядку передоручення, не може перевищувати строку основної довіреності, на підставі якої вона видана. Довіреність, у якій не вказана дата її вчинення, є нікчемною.
  • Довіреність складається у двох примірниках: один віддається довірителю для передачі довіреній, а другий залишається у нотаріуса.
  • Довіреність від імені юридичної особи підписує її керівник. Для цього він повинен надати нотаріусу свій паспорт, документи, що підтверджують його повноваження, та документи на юридичну особу.
  • Після складання довіреності, її дані вносяться до Єдиного реєстру довіреностей .
  • Довіреністьможе бути оформлена тільки на вчинення правомірних дій і не може суперечити вимогам закону.
До слова: одним з найчастіших  питань є порядок відкликання/скасування виданої довіреності. Цей порядок дуже простий,  необхідно звернутися до будь-якого нотаріуса, не обов'язково до того, який видавав довіреність, і повідомити про бажання скасувати чинний документ. Нотаріус має можливість знайти цю довіреність в електронній базі та скласти від вашого імені заяву про скасування. Пам’ятайте! Щоб уникнути суперечок про повноваження представника в довіреності краще вказувати конкретні формулювання.
Людмила Пшебільська (0974963249) Пресслужба Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Львів)

Читайте також: