Рятувальники закликають рівнян не палити суху траву

Численні пожежі цими днями були зафіксовані у Миколаївській, Закарпатській, Полтавскій, Черкаській та Херсонській та ін. областях.

Так, 1 квітня о 14 год. 30 хв. до Служби порятунку «101» від мешканців м. Миколаєва почали масово надходити дзвінки про пожежу плавнів у Центральному районі (район Темводу). До місця було направлено особовий склад, 2 одиниці пожежно-рятувальної техніки 1-ї Державної пожежно-рятувальної частини та чергову зміну оперативно-координаційного центру Головного управління ДСНС України у Миколаївській області. Того ж дня вогнеборці 4 ДПРЧ двома відділеннями гасили очерет на вул. Троїцькій, що у Інгульському районі міста.

Обидві пожежі, загальна площа яких складала близько 3 тис. м.кв. були оперативно ліквідовані.

А на Закарпатті палають не лише поля та сільгоспугіддя, а й лісова підстилка на території лісових господарств. Так, впродовж 30-31 березня із 74 зареєстрованих на Закарпатті пожеж, 66 виникало саме у екосистемах краю. А три з них зафіксовано у лісових масивах на території Перечинського державного лісового господарства. Так, 30 березня вогнеборці та лісники двічі гасили пожежі на території лісгоспу. У першому випадку внаслідок загорання знищено гектар лісової підстилки в урочищі Кузлячий Вершок, що в м. Перечин. А вдруге загорілося за межами села Сімер. Тут вогонь не пошкодував 2 гектари лісової підстилки. Масштабнішим виявилося загорання в лісовому масиві поблизу села Тур'і-Ремети 31 березня, де під вечір вигоріло 4,5 га лісової підстилки. На щастя, рятувальники спільно з лісівниками зуміли відвоювати зелені угіддя від можливого знищення. На сьогодні в краї вже зареєстровано 621 пожежу в екосистемах, 4 з яких – безпосередньо у лісових масивах.

Водночас на Черкащині, внаслідок підпалу трави, загинув чоловік. 31 березня близько 16:30, у селі Неморож Звенигородського району на відкритій території в районі вулиці Шевченка виникла пожежа сухої трави. Коли вогонь від палаючої трави через сильний вітер поширився на покинутий житловий будинок, місцеві жителі зателефонували до Служби порятунку. Пожежу о 19:17 ліквідували рятувальники 6-ї Державної пожежно-рятувальної частини, які за викликом прибули на місце події. Під час гасіння пожежі, на місці події було знайдене тіло 91-річного місцевого жителя. Вогнем пожежі знищено покрівлю будинку та сухої трави на площі 100 метрів квадратних.

Тим часом в останній день березня на території Херсонської області зафіксовано 6 пожеж, пов’язаних з займанням сухостоїв, залишків очерету, а також сміття на відкритих територіях. До їх гасіння залучалися пожежно-рятувальні підрозділи Голопристанського, Білозерського, В. Рогачицького районів та Корабельного району м. Херсона. Загальна площа гасіння склала 1,1 га. Загалом статистика в екосистемах Херсонщини за І квартал така: 207 пожеж на площі гасіння 98, 2 га, з них 19 у лісових масивах на площі 13, 3 га.

Тож, зважаючи на загрозу виникнення загорянь під час підвищення температурних показників, Державна служба України з надзвичайних ситуацій звертається до населення з проханням не провокувати пожежі на відкритих територіях та дотримуватися елементарних правил безпеки під час відпочинку на природі.

Категорично забороняється:

  • створювати смітники та спалювати відходи;
  • розводити багаття у лісі та лісопосадках;
  • палити, кидати у лісі та лісопосадках непогашені сірники та недопалки;
  • залишати у лісі просочене бензином, гасом, мастилом або іншими горючими речовинами ганчір’я;
  • спалювати стерню та рослинні залишки на сільськогосподарських полях;
  • дозволяти дітям бавитися із сірниками та запальничками.

Шановні громадяни! Якщо ви помітили займання в лісах, посадках та на відкритих територіях, негайно телефонуйте за номером «101».

Пам’ятайте, що лише дотримання елементарних правил пожежної безпеки застереже від трагічних наслідків та матеріальних збитків.

Головне управління ДСНС у Рівненській області.

Читайте також: