Рівненський театр ляльок претендує на престижну премію

Усього цьогоріч на адресу Національної спілки театральних діячів України - засновника і організатора проекту - надійшло 83 заявки від різних за форматом роботи і формою власності театральних колективів країни. З них експерти відібрали 30 кращих, які і продовжують боротися за український театральний Оскар у 6 загальних та 6 індивідуальних номінаціях.

Наразі експерти подорожують містами України і переглянуть постановки наживо, аби в сформувати шорт-лист з 12 вистав. Імена щасливчиків будуть оприлюднені в Києві 5 липня. І, можливо, колектив рівненського Театру ляльок буде серед них.

Алла Підлужна театрознавець, театральний критик, член експертної ради фестивалю-премії поділилася враженнями від творчо-робочої поїздки до Рівного: «Експертні стежки фінального перегляду вистав, які потрапили до лонг-листа фестивалю ГРА, привели гарячим червневим днем у Рівне. До Театру ляльок. Тут передбачалося "поплисти" у казковому човні на виставі "Пливе човен, казок повен". Рівненський Театр ляльок вперше потрапив до високого рейтингу Фестивалю ГРА, хоча ця вистава вже отримала престижні нагороди іншого Фестивалю -  "Прем"єри сезону" (2018) серед українських театрів ляльок в номінаціях - Кращий режисерський дебют, Краща вистава для сімейного перегляду, Кращий акторський ансамбль.

Експертів гостинно зустріли в Театрі, розповіли про творче життя, продемонстрували цікаву локацію свого нового проекту - вистави для дітей-немовлят "КУ-КУ!"  режисерки Марини Богомаз. Можливо, вона потрапить до ГРИ наступного року. Чотири великих різнокольорових купола, що означають собою місце дії - Ранок, День, Вечір і Ніч, розміщають у своєму просторі усього... п’ять глядачів-немовлят з батьками. Вони дивляться театральне дійство у кожному куполі, переповзаючи (а малюки поки що можуть тільки так!) у наступний спеціальними доріжками, що їх з’єднують. Дуже креативний спосіб споглядання мистецтва, хотілося його випробувати, але все ж експерти вирішили "не впадати в дитинство".

І вирушили у великий глядачевий зал на виставу "Пливе човен, казок повен". Режисер-дебютантка Олена Ткачук вирішила побудувати дійство на матеріалі народних казок "Вовк і семеро козенят", "Ворон і яблуня", "Горщик каші", об’єднавши їх однією сюжетною лінією і поклавши на фольклорний матеріал рівненського Полісся. Казки весело й дотепно, у вигадливих образних декораціях та з колоритними ляльками, зіграли три актриси в образах бабусь. Акторське виконання вражало органічним трактуванням образів, чудовим співом народних пісень. Задоволені були і  маленькі, і дорослі глядачі. А у фіналі, коли актриси-бабусі запросили станцювати разом з ними поліський танок "Печоноє порося", на сцену вибігло багато дітей, вони із задоволенням плигали й кружляли. Окрім бажання танцювати під запальну музику, діти були заохочені цукерками, що їх роздавали добрі бабусі! І я цукерку отримала, шкода, що не потанцювала!».

Цьогоріч на етапі перегляду експертами лонг-листа у номінації  «За найкращу виставу для дітей» з Рівненським театром ляльок змагається Київський муніципальний академічний театр опери і балету для дітей та юнацтва, а також ГО «Майстерня Мистецький Простір», Перший академічний український театр для дітей та юнацтва (м. Львів).

Фінал фестивалю-премії ГРА проходитиме у листопаді в Києві. Глядачі теж зможуть долучитися до фестивального руху і переглянути вистави-фіналісти на різних театральних майданчиках столиці. Заключний акорд – оголошення переможців міжнародним журі. Найкращих гравців у ГРІ за театральний Оскар буде нагороджено Дипломом лауреата та грошовою винагородою на реалізацію нового творчого проекту.

Повідомляє http://charivne.info


Читайте також: