Поради: як вивести плями з килима

Фото ілюстративне

Якщо на вашому улюбленому килимі з'явилися плями — це ще не означає, що вам доведеться з ним попрощатися. Навіть плями, які глибоко в'їлися, можуть безслідно зникнути при правильних маніпуляціях. Підібравши відповідний спосіб ви швидко і без особливих зусиль зможете очистити килим в домашніх умовах.

Вибір засобів і способу для чищення килимів

Перед тим як приступити до відповіді на головне питання – чим вивести пляму з килима, слід розібратися з типом самого килимового виробу. Це необхідно для того, щоб не зіпсувати палас і застосувати найбільш вдалий спосіб очищення.

Зверніть увагу на такі моменти:
• довжина ворсу килима;
• основний матеріал і колір виробу;
• склад миючих засобів.

Для виробів з синтетичних волокон можна застосовувати хімічні засоби для чищення. Синтетичні килими стійкі до знебарвлення й деформації, тому за допомогою хімії ви зможете швидко прибрати плями, не зіпсувавши при цьому килим. Однак ці засоби використовуються тільки для свіжих плям і обов'язково у спіненому вигляді.

Для килимів з натуральних матеріалів (вовни, шовку, бавовни, замші) цей варіант може стати згубним – зіпсувати виріб або вплинути на його колір. Також не можна використовувати щітки та агресивні народні засоби, на кшталт соди й оцту, але підійдуть порошки.

Ковролін та безворсові вироби не можна заливати рідиною, щоб не утворювалася цвіль, для них підходять сипучі засоби (сода, сіль, крохмаль, порошки).

Білі та світлі килими очищують не фарбуючими засобами, інакше вони можуть увібрати інгредієнти й змінити колір. А для темних тканин не використовуйте лимонний сік, вологу соду та інші окислювачі.

Основні види килимів і способи їх очищення

Вовняні та войлочні вироби можуть навіть за короткий термін експлуатації увібрати в себе багато пилу. Очистити плями на килимі можна сухою або вологою чисткою, але при цьому важливо його добре висушити, щоб місця з плямами не нагадали про себе пізніше запліснілістю.

Шовкові та віскозні килими досить чутливі, при застосуванні абразивних засобів можуть отримати пошкодження. Допустимо їх очищення розчином соди та вологою тканиною, якою необхідно пройтися по місцях з плямами, але без зусиль, легкими рухами. Ретельно висушити виріб необхідно при кімнатній температурі, можливо за допомогою фену.

Синтетичні килими добре піддаються як чищенню, так і сушці. Тому для виведення на них навіть застарілих плям можна застосовувати вологу чистку з сучасними миючими засобами. За допомогою піни вони витіснять забруднення і неприємний запах.

Способи чищення килимових покриттів

Основні види чищення:
• ручне;
• механічне;
• хімічне.

Залежно від складності забруднення визначають і найбільш прийнятний спосіб видалення плям з килима.

До механічної чистки вдаються за допомогою пилососів різної потужності для видалення пилу та поверхневого сміття.
Ручне вибирають в разі виведення окремих плям або свіжого забруднення.
Хімчистка передбачає повне очищення всього виробу – після неї не залишається розводів, очищаються навіть плями та запахи, що важко виводяться.

Види миючих засобів для чищення килимів

Універсальні засоби передбачені не тільки для килимів, а й для інших тканинних виробів та меблів. Вони не завжди можуть впоратися із застарілими плямами й більше підходять для щойно пролитих на килим рідин, а також невеликих плям.

Концентровані спеціальні продукти мають досить сили вивести як органічні, так і хімічні забруднення, але зазвичай містять алергени, ПАРи та шкідливі речовини. Розводити їх потрібно чітко в зазначеній виробником пропорції. Використовуються тільки для синтетичних килимів.

Гіпоалергенні засоби складаються з натуральних інгредієнтів і не мають запаху, тому безпечні навіть для використання біля дітей і домашніх тварин. Підходять для килимів з натуральних матеріалів.

Будь-які засоби перевіряйте на маленькій і малопомітній ділянці килима, оскільки ворс може змінювати колір або деформуватися.

Як видалити плями домашніми засобами

Навіть старі плями на килимі можна легко усунути самостійно за допомогою підручних засобів. При цьому домашні «засоби для виведення плям» не шкодять ворсу. Головне – підібрати правильний спосіб для кожного типу забруднення.

Найефективніші:
• нашатирний спирт (розвести 1 неповну столову ложку з 0,5 води, розпилити на килим і потерти губкою);
• сода (прибирає бруд, плями й неприємні запахи);
• господарське мило підходить для свіжих плям (розчинити невелику кількість у воді та розпилити на килим);
• лимонний сік (в чистому вигляді наноситься на пляму, а через дві години промивається водою);
• розчин оцту позбавляє від неглибоких плям (2 ст. л. на півлітра води розтерти на килимі жорсткою щіткою).

Будь-якому з цих засобів після нанесення потрібно дати висохнути, а потім пропилососити килим.

Для складних плям використовують спеціальні рецепти.

  • Пляма від вина

Як тільки килим забруднився, важливо промокнути його сухими серветками. Потім посипте пляму сіллю та залиште для вбирання. Після цього зітріть сіль й мокрою ганчіркою витріть надлишки вина круговими рухами до центру плями, щоб не поширити його. Також прибрати такі плями допомагає біле вино або лимонна кислота розведена навпіл з водою.

  • Пляма від крові

Свіжу пляму від крові постарайтеся швидко усунути вологою ганчіркою з мікрофібри змоченою тільки холодною водою, оскільки гаряча лише посилить забруднення. Також можна використовувати сіль змішану з водою до утворення каші – нанесіть на пляму й залиште на 10 хвилин, після чого видаліть пляму змоченою тканиною.

  • Плями від чаю або кави

Ці плями найпростіше прибрати щіткою з використанням мильного розчину. Якщо забруднення не свіже, використовують розчин гліцерину – 1 столова ложка на літр води. Його наносять на ніч, а вранці лише видаляють залишки за допомогою пилососа і вологої ганчірки.

  • Жирні плями

Жирні плями легко стираються миючим засобом для посуду. Змішайте його з невеликою кількістю води, нанесіть на необхідну ділянку і залиште на деякий час. Або просто посипте пляму содою на півгодини. Залишки зітріть мокрою тканиною.

  • Плями від шоколаду або фруктів

Їх видаляють мильним розчином з 1 ст. л. оцту. Літр розчину розпиліть на забруднені ділянки та промокніть губкою.

  • Бруд

Вуличний бруд легко прибрати після підсихання. Пройдіться пилососом зі щіткою з густою щетиною, і якщо сліди ще залишаться – обробіть мильним розчином.

  • Застарілі плями

Застарілу пляму на килимі легше усунути, попередньо поскобливши забруднену ділянку. Універсальний засіб, що підходить для застарілих забруднень – суміш з 0,5 склянки перекису водню і 2 ст. л. соди. Таку пасту потрібно нанести на килим і залишити на кілька годин, після чого видалити залишки кошти разом з плямою вологою щіткою.

Читайте також: Як вивести плями від жиру на одязі в домашніх умовах

Рекомендації по догляду за килимами:

• для профілактики забруднень килими пилососять раз в тиждень, а раз в три місяці роблять вологе чищення;
• сухий сніг відмінно допомагає впоратися з плямами та пилом, що в’їлися, до того ж холод знищує бактерії;
• плями намагайтеся виводити відразу, поки вони не проникли вглиб матеріалу;
• використовуйте тільки ті засоби, які підходять саме вашому килимовому виробу, і не експериментуйте з абразивними миючими;
• для чищення килимових покриттів не використовується гаряча вода, також їх не можна стелити на мокру підлогу;
• глибоку чистку краще довіряти фахівцям, в ідеалі цю процедуру проводять раз на рік.

Килими надають нашому дому теплоту та затишок, а їх зовнішній вигляд підкреслює гармонію і стилістику всього приміщення. При правильному догляді вони будуть радувати вас багато років.

Читайте також: