На Рівненщині продовжують працювати над відновленням річки Устя

Перше, що хочуть зробити – отримати в розпорядження громади області документи на реконструкцію споруд в басейні водойми. Це так зване техніко-економічне обґрунтування, яке кілька років тому почали розробляти в Державному агентстві водних ресурсів. Через брак коштів напрацювання не завершили, тому передача документів з державного на місцевий рівень і дозволить їх до фінансувати і довести до кінця.

«На розробку техніко-економічного обґрунтування держава виділила 800 тисяч гривень. Цей документ зараз потребує коригування на суму близько 200 тисяч. Це можна зробити з місцевого бюджету лише за умови передачі ТЕО з державного рівня на область. Ми готові прийняти на баланс документацію, включити її у програму, щоб профінансувати коригування, а далі приступити до робіт», - зазначив Олексій Муляренко.

В свою чергу Андрій Карауш, керівник «Рівнеоблводоканалу», каже, що необхідно провести каналізування Басового Кута. Нині вже замовили вишукувальні геодезичні та геологічні роботи. На їх основі й визначать, яка модель очисних споруд буде найефективніша.

«Каналізування - це тема непроста. Ми її давно прогнозували, коли  у 2016 році готували заявку на Європейський інвестиційний банк стосовно отримання фінансування такого екологічного проекту. Вишукувальні роботи стануть основою для конкретних інженерних пропозицій проектантів Банку стосовно будівництва тої чи іншої мережі каналізування», - пояснив Андрій Карауш.

Варто нагадати, що торік науковці-екологи з НУВГП провели дослідження заплави, русла та водозбору Усті. Вони напрацювали комплексні рекомендації з відновлення водойми на локальних територіях, де протікає водойма. Цього року у громадах приступають до їх виконання.

Читайте також: