На Рівненщині святкуватимуть традиційний фестиваль народного мистецтва

Вишиванки. Традиції, збережені роками. Легенький літній вітерець, який розвіює дівчачі коси. Річка, яка хвилюється від подиху вітру. І яскраві сонячні промені. До древнього та легендарного міста Корець знову завітав традиційний відкритий фестиваль народного мистецтва "Зелене Купало в літо упало".

Зелені деревця, уквітчані різноманітними стрічками та гірляндами. Гай, на якому зібралися мешканці міста та гості зі всієї України, аби зануритися у атмосферу свята. На березі молодиці у традиційному українському вбранні плетуть вінки, аби погадати на свою долю та кохання. У самій річці човни, які заповнені молодими та бравими хлопцями і дівчатами. На іншому кінці галявини, під шатрами розташувалися торгові точки, тому прибулим на свято не було часу сумувати. Потім на сцені з'явилися фольклорні колективи і гості відчули магію звуку. Їх спів розлився по усій галявині, зачарувавши кожне вухо, яке його чуло. Наступними на сцену вийшли колективи ближньої Польщі у своєму національному вбранні. Вони не зволікали, і вже за кілька хвилин гості захоплено дивились на виступ сусідів, голоси яких торкалися кожної клітинки душі.

А свято набрало обертів. Тому за кілька хвилин з'явилися українські міфологічні істоти: Богиня Зелені і Водяник. З води виринули русалки, прикрашені ліліями. А біля стін замку найсміливіших вже зачекалися козацькі забави. Тим часом спалахнуло вогнище, дівчатка відпустили свої віночки в плав, а закохані пари побігли до лісу, щоб знайти квітку папороті. Подейкують, що тому, хто її знайде, відкриються усі скарби природи.

Гуляння закінчується, залишаючи по собі купу вражень та приємних емоцій. А цього року фестиваль, який раніше був обласним, отримав статус всеукраїнського! Щороку його відвідує понад 7 тисяч гостей та місцевих жителів, тому організатори намагаються вдосконалюватися та розширюватися.

Цьогоріч фестиваль пройде 12-14 липня у Корецькому районі. Усі охочі можуть наблизитися до давніх українських традицій та звичаїв.

Авторка: Аліна Федік

Читайте також: