На Острожчині місцеві мешканці скаржаться на вирубки лісу (ВІДЕО)

Законні чи незаконні рубки лісу на Острожчині? Місцеві нарікають – під виглядом санітарних рубок під пилку ідуть і здорові дерева. Щоправда, лісники все спростовують. Михайло Присяжнюк продовжить.   Село Кургани на Острожчині з усіх боків оточене лісом. Час від часу, лісники починають  вирізати деревину на околицях населеного пункту. Та масштаби вирубок почали лякати місцевих мешканців, мовляв працівники лісового господарства, під виглядом санітарних рубок зрізали повноцінну, здорову деревину.  

"Бачите, які масштаби, це одна із ділянок, яка є на території, фактично, невеличкої громади, це між селами Кургани, Могиляни і Вельбівно. І таких земельних ділянок, де вирізаний ліс, саме менше, зараз є в межах десяти. Вирізається, в основному, як ви бачите, не санітарна робиться рубка, а суцільне вирізання лісу," - каже Олександр Чубик, місцевий мешканець
  За словами Олександра, лісникам значно вигідніше різати не уражений хворобами ліс, під виглядом санітарної рубки. Не розуміє чоловік  і того, чому підчас таких  рубок не зрізали справді хворі дерева:  
"Ви бачите, залишилося декілька сухостоїв, чому вони не відведені, хто його знає, запитання до працівників лісгоспзагу, треба в першу чергу поставити, тому що воно піде далі на ліс."
  Загалом, поблизу села Кургани близько 10 лісових ділянок після суцільних рубок деревини. Ми повернулися на одну із них  вже із працівниками лісгоспу.   Працівники лісового господарства пояснюють, змушені різати такі площі лісових насаджень аби вберегти їх від всихання та від шкідників – короїдів, які дуже швидко поширюються. Кажуть, зрізати всі хворі дерева не встигають.  
"На даній рубці було вражено сосни і вже вона всохла майже, більше 70 відсотків, як ми можемо бачити, забрали однією рубкою одну частину сухостійного лісу, але у звязку з тим. Що хвороба всихання розповсюджується дуже швидко, вона переходить далі, як ми бачимо на стіні лісу, даний масив ми будемо забирати вибірковою санітарною рубкою," - каже Дмитро Ткачук, лісничий ДП “Острозьке лісове господарство”.
  Місцеві мешканці зверталися і до депутатів Острозької міської ради, з проханням перевірити законність рубок.  
"Бо то масові були скарги, особливо зимою, коли позавівало тут, був період з тиждень, їх все одно волокли, ті машини. Я задав питання, задав зразу керівництву, потім задав на сесії, і от, відповідь така: перевірено законність вирубки лісових насаджень, порушень не виявлено," - каже Віктор Тишкун, депутат Острозької міської ради.
  А от лісники кажуть, попри великі розміри вирубок, ділянки щороку засаджують новими лісовими насадженнями:  
 "Починаючи з 2005 року, весна-осінь, весна-осінь, ми створили сорок гектарів нових лісів, тобто не на зрубі, а нових лісів."
  А от місцеві хочуть одного, щоб санітарні рубки не перетворювалися у знищення лісових насаджень:  
"Хотілося б одного, щоб не робили, дійсно, суцільні вирізки, а робилися санітарні, тому що під маркою санітарної, як вони її оформляють, я їхніх документів не бачив, вирізається більше лісу, дійсно, сирого, нормальної деревини, яка іде, хто його знає куди."
  Перевірити законність діяльності лісників найближчим часом повинні спеціаліста екологічної інспекції.   Шукайте нас ??? Офіційний сайт Соціальні мережі: ► Ми у Facebook ► Ми в Instagram ► Наш Telegram-канал

Читайте також: