На Костопільщині підприємство скидає відходи тваринного походження у річку

Фото ілюстративне

16 січня поточного року до Державної екологічної інспекції Поліського округу надійшло колективне звернення жителів міста Костопіль Рівненської області щодо несанкціонованого скиду стічних вод, забруднених відходами тваринного походження, до річки Замчисько.

Про це повідомили на сторінці Державної екологічної інспекції Поліського округу у Фейсбук.

Фахівцями Інспекції за зверненням проведено огляд меліоративного каналу, де знаходиться випуск стічних вод КП КМР «Костопільводоканал» та встановлено, що нижче місця випуску (приблизно за 500 м біля мосту в районі Переменка) вода має світло-червоне забарвлення та характерний запах.

Спеціалістами відділу інструментально-лабораторного контролю відібрані дві проби води в меліоративному каналі вище та нижче випуску з очисних споруд КП КМР «Костопільводоканал».

В результаті лабораторних досліджень встановлено, що вище випуску КП КМР «Костопільводоканал» зафіксовані перевищення встановлених нормативів лише по фосфатах в 2,04 раза та БСК-5 – в 1,76 раза. Вода в меліоративному каналі має природній колір, запах відсутній. У відібраній пробі води біля мосту в районі Переменка вода має світло-червоний колір та характерний для органічного забруднення запах. Перевищено встановлені нормативи гранично-допустимих концентрацій по азоту амонійному – в 18,91 раза, по біохімічному споживанню кисню (БСК5) – в 28,86 раза, по завислим речовинам – в 19,2 раза, по хімічному споживанню кисню (ХСК) – в 3,8 раза.

Інспекцією надіслано листи до Костопільської міської ради для вжиття заходів реагування, передбачених статтею 10 Водного кодексу України, а також до Відділення поліції № 2 Костопільського РУП ГУНП в Рівненській області для встановлення винних у забрудненні річки осіб та порушення стосовно них кримінального провадження згідно статті 242 КК України.

Читайте також: