Лірницька Покрова на Оствиці відбулась у Рівному (ВІДЕО)

Під час етнічного фестивалю "Ліра-фест" в городищі Оствиця відсвяткували лірницьку Покрову. Відвідувачі заходу освоювали майстерність гри на традиційних українських музичних інструментах. І дорослі, і діти мали змогу відпочити й розважатися. Про усі цікавинки цьогорічного святкування Покрови на Оствиці розкаже Марія Терещук.

Неповторне звучання музичних інструментів, українські етнічні вбрання та ремесла. Саме так проходить фестиваль лірницької Покрови на Оствиці. Унікальний він тим, що цього року тут відроджують ліру, кобзу та бандуру. Охочі можуть послухати гру музик на цих інструментах, спробувати грати власноруч і навіть повчитися майструвати ці музичні інструменти.

Український лірник Андрій Ляшук зізнається, ліра для нього - як друга душа. Чоловік розповідає, разом з польським лірником вони дослідили схожість цього мистецтва між Україною, Польщею та Білоруссю. І спільні риси є. Зазвичай, схожість мелодії та слів пов'язані з історичними подіями.

Ліра є атрибутом отої, можна сказати, національної філософії. Традиція має спільні корені. Українські лірники, мандруючи, ходили від Харкова до Кракова. Навіть пісня така є "Від Харкова до Кракова - всюди біда однакова", - Андрій Ляшук лірник

То ж, на фестивалі "Ліра-фест" лірники вирішили об'єднати особливості звучання ліри та запросити польських і білоруських музик.

Окрім як насолодитися неперевершеним звучанням лір, бандур та кобз, відвідувачі свята мали змогу спробувати зліпити вироби з глини, лишивши собі на згадку, ткати різними техніками, плести вироби з верби та вишивати. Як дорослі, так і юні гості святом задоволені: хтось знайшов своє нове хоббі, хтось - звеселив душу.

"Я не в'яжу, але я спробувала і мені сподобалось. Я, мабуть, буду починати в'язати", - Каріна відвідувачка

"Треба робити для нас, старіших, частіше це. Зустрічі такі були б! Дуже сподобалося! Хай буде частіше це все", - Ніна відвідувачка

 "Атмосфера ну просто суперова! Звідси не хочеться йти. Хочеться тут бути й бути, святкувати й святкувати! Дуже класно, здорово!", - Володимир відвідувач

Організатор святкування Віктор Ковальчук зазначає, фестиваль - не лише чудове свято для мешканців та гостей міста, але й гарний варіант обміну традиціями між дружніми країнами.

"Для того такі фестивалі і є, щоб обмінюватись, дивитись, шукати шляхи розв'язання спільних культурних проєктів. Після кожного фестивалю вони є. А це вже 8 фестиваль. Тому традиція спілкування і контакти - колосальні!", - Віктор Ковальчук директор фестивалю "Ліра-Фест"

Фестиваль "Ліра-Фест" - насичене захід з автентичною музикою та танцями, майстер-класами з народно-ужиткового мистецтва, та чудовими виступами творчих колективів. То ж, таке свято будуть організовувати й надалі.

Читайте також: