Куди і за скільки у Рівному здають побутові відходи (ВІДЕО)

Заробіток на відходах. Макулатура, скляні пляшки, металолом, пластик, поліетилен — приймають майже все. Що саме здають рівняни у пункти прийому вторсировини, і скільки за це отримують - дізнавалися наші журналісти.

Баняки, каструлі, інструменти, металеві паркани, газові плити та навіть телевізори і комп'ютерні монітори. Це далеко не повний перелік того, що можна здати на металобрухт. Власник пункту прийому металобрухту Андрій Федірко розповідає — приносять практично все з перерахованого. А це в середньому близько двох тонн у день. Бо ж ціна на брухт зараз висока, каже пан Андрій.

"Зараз ціна на брухт в середньому складає від 7,4 до 7,10 копійок. Тобто ціна зараз надто висока. Ну якщо взяти зараз відносно алюміній, наприклад, 38 гривень за кілограм. Мідь зараз 223 гривні за кілограм, латунь, бронза 143 гривні за кілограм", -  власник пункту прийому металобрухту Андрій Федірко

Побутову техніку приймають поштучно. Приміром, за монітор чи телевізор можна виручити від 20 до 50 гривень, залежно від величини та віку. Чим старіший, тим дорожче.

 "Чим старіші монітори, тим більше металу там. Чим новіші, наприклад, сучасніші, там практично металу нема, тому ми їх приймаємо дешевше", -  власник пункту прийому металобрухту Андрій Федірко

За словами Андрія Федірка, деякі люди, що привозять брухт, не хочуть зайвого клопоту, тому не розбирають техніку. Або ж просто не знають, що в чорних металах є багато кольорових.

"Ми займаємось переробкою, тобто розборкою, це ми по-своєму так називаємо. Від’єднуємо від чорних металів кольорові метали, відповідно здаємо дорожче, тому що категорія кольорових металів зазвичай дорожча", - власник пункту прийому металобрухту Андрій Федірко

Після розбору матеріали фасують і відправляють на інші виробництва, де їх можуть переробити. А деякі вироби, такі як інструменти радянських часів, перепродують повторно. Кажуть — попит на них хороший. А ось на цьому підприємстві приймають практично всі види відходів, як від підприємств, так і від пересічних рівнян. Привозять сюди картонні коробки, книжки, пластикові пляшки, поліетилен, пластмасові ящики та навіть одяг. Тут це все сортують, і готують сировину до використання у повторному виробництві. Загалом переробляють до 100 тонн продукції в місяць.

"Купуємо офіційно за макулатуру, за полімерні відходи, а також іноді бувають якісні відходи деревини, то можемо і деревину купувати. На сьогодні макулатура коштує від 2 гривень 50 копійок до 5 гривень. Поліетилен від 2 гривень до 12. Пет-пляшки в районі від 4 до 12 гривень", - директор підприємства Михайло Гудим

За пластмасові кришечки можна отримати від 4 до 6 гривень за кілограм. А от пляшки тут приймають, як склобій — по 30 копійок за кілограм. Поштучно ж їх можна здати у пунктах прийому склотари. Здають туди пляшки від пива, слабоалкогольних напоїв та горілки, а також звичайні банки. Виручити за склотару можна від 40 копійок до 2 гривень за одиницю. 
 

Читайте також: