Екологічне землеробство: як органіка розвивається на Рівненщині

Як працюють господарства, що займаються екологічним землеробством, побачили на власні очі учасники «Дня органічного поля», що відбувся у Гощанському районі.

Його учасники на прикладі підприємства «Дедденс Агро» оглянули плантаціїовочів, ягід та зернових культур, технології вирощування сої, органічних огірків татоматів, а також техніку.

«В Європі є великий попит на продукти екологічного землеробства, який постійно зростає. Таку справу ми вже 10 років започаткували в цій місцевості. Обрали її через сприятливі кліматичні умови, чудові ґрунти та зручну логістику. І навіть в умовах солідної конкуренції готові збільшувати площі для обробітку. Адже тут є умови для вирощення усіх культур, що зараз затребувані на ринку, особливо серед переробних підприємств», - розповів власник «Деденс Агро» Крістіан Мідден.

Нині господарство обробляє понад 3 000 гектарів землі. Тут трудяться близько півтисячі працівників. Всі угіддя використовуються для вирощування сільськогосподарської продукції. У господарстві органічно вирощують не лише пшеницю, кукурудзу, інші зернові, бобові та олійні культури, люцерну, але й спаржу, полуницю, щавель, цукрові буряки (з яких вже 3-й рік виробляють органічний цукор). До слова, таку справу вперше було започатковано в Україні. При чому на полях не використовують мінеральні добрива, пестициди, інсектициди тощо.

Як працюють на полях господарства, оглянули й студенти Житомирського національного агроекологічного університету. Вони – майбутні агрономи, фахівці із захисту рослин, садівництва та виноградарства.

«На сьогоднішній день є велика тенденція екологічного землеробства, і підприємство – це один із його успішних прикладів. Тому наші студенти мають можливість побачити усі технологічні процеси, аби потім впроваджувати на тих підприємствах, де працюватимуть», - каже викладач університету, керівник групи Юрій Руденко.

У самому «Деденс Агро» стверджують, що запросили на День поля» студентів не випадково, адже поряд з традиційним сільським господарством стрімко розвивається й органічне землеробство. За ним майбутнє країни, адже органіка – це якісна продукція, від якої залежить здоров’я нації. Окрім того, під час ведення такого агробізнесу необхідно чітко дотримуватися сівозміни, не використовувати пестициди, інсектициди. А це позитивно впливає на стан ґрунтів та й в цілому на довкілля.

«Зараз на Рівненщині працюють вісім господарств, що займаються виробництвом органічної продукції. В області зроблений перший крок для його підтримки – прийняття обласної програми. Вона спрямована на здешевлення вартості сертифікації сільськогосподарської продукції. В минулому році фінансову підтримку отримали шість виробників, серед яких і  «Дедденс Агро». Цього року на програму з обласного бюджету виділили 120 тисяч гривень», - зазначила директорка департаменту агропромислового розвитку Рівненської ОДА Надія Переходько.

Повідомляє прес-служба РОДА. 


Читайте також: