Чи є у вашій «поліклініці» безкоштовна вакцина для профілактики кору?

Реформа системи охорони здоров’я передбачає, в першу чергу, підвищення прозорості та відкритості закладів охорони здоров’я. Окремою темою, яка привертає увагу засобів масової інформації, громадських та пацієнтських організацій є питання забезпеченості та використання медикаментів, які закуповуються за бюджетні кошти та мають надаватися безкоштовно.
У зв’язку з підвищенням захворюваності на кір в межах України та Рівненщини, особливо актуальним стало питання вакцинації, яку за інформацією МОЗ України медзаклади мають здійснювати безкоштовно.
За даними Державної установи «Рівненський обласний лабораторний центр МОЗ України» з початку року було зареєстровано 2109 хворих. Із них – 1383 (66%) це діти.
Найвища захворюваність спостерігалася у Гощанському, Радивилівському та Рівненському районах.
Для порівняння: за січень 2019 року було зареєстровано 1337 випадків (115,3 випадки на 100 тисяч населення). Це на 45% більше, ніж було зареєстровано у грудні 2018 року.
Де ж дізнатися про наявність безкоштовних ліків, в тому числі й вакцин?
Відповідно до НаказуМОЗ України від 02 червня 2016 р. №  509 «Про здійснення заходів з контролю використання лікарських засобів…» таке інформування повинно здійснюватися на спеціальній визначеній органом управління охороною здоров’я в регіоні web-сторінці. Медзаклади повинні щотижнево оновлювати інформацію про отримання (кількість, од., № серії), наявні залишки, а також розподіл ліків за закладами.
Згідно Наказу управління охорони здоров’я Рівненської ОДА № 392 , в межах співробітництва Рівненської ОДА з БФ «Пацієнти України» за підтримки Програми розвитку ООН та Міжнародного фонду «Відродження» медичні заклади області зобов’язані користуватися для публікації залишків ліків системою відкритих ліків http://eliky.in.ua/ «Є Ліки» .
Завдяки цій системі громадяни можуть дізнатися про наявність препаратів у медичних закладах області. У відповідності до п. 1.2 цього Наказу інформація має оновлюватися щотижнево.
Рівненська область стала другою в Україні, де запровадили таку систему. У рамках проекту «Підвищення прозорості роботи комунальних некомерційних підприємств первинної медичної допомоги Рівненщини», який реалізується межах Програми «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження» у ГО «Центр суспільних дій «Сівітас» вирішили проаналізувати, чи реформовані комунальні некомерційні підприємства
«первинки», колишні поліклініки, публікують інформацію про залишки ліків і наскільки вчасно її оновлюють.
За даними Національної служби здоров’я України, 38 таких закладів комунальної форми власності підписали договори про співпрацю на 2019 рік, тож вони і стали об’єктами
моніторингу. Як виявилося, з 38 закладів не публікують відповідну інформацію майже третина - 13 комунальних некомерційних підприємств (КНП). Неприємним сюрпризом стало те, що 12 з них працюють у об’єднаних територіальних громадах.


Відсутність реєстрації на сайті «Є Ліки» унеможливлює для мешканців громад доступ до інформації про безкоштовні медпрепарати. Така реєстрація відсутня у наступних КНП:
1. КНП «Бабинський центр первинної медико-санітарної допомоги» Бабинської сільської ради;
2. КНП «Немовицький центр первинної медико-санітарної допомоги» Немовицької сільської ради;
3. КНП «Мирогощанський центр первинної медико-санітарної допомоги» Мирогощанської сільської ради
4. КНП «Тараканівська амбулаторія загальної практики-сімейної медицини» Тараканівської сільської ради
5. КНП «Висоцька амбулаторія загальної практики - сімейної медицини» Висоцької сільської ради Дубровицького району Рівненської області
6. КНП «Лікарська амбулаторія загальної практики - сімейної медицини с.Підлозці» Підлозцівської сільської ради Млинівського району Рівненської області
7. КНП «Смизький центр первинної медико-санітарної допомоги» Смизької селищної ради
8. КНП Вараської міської ради «Вараський центр первинної медичної допомоги».
9. КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Боремельської сільської ради.
10. КП «Привільненська амбулаторія загальної практики сімейної медицини» Привільненської сільської ради Дубенського району Рівненської області
11. КНП «Локницький центр первинної медико-санітарної допомоги» Локницької сільської ради Зарічненського району Рівненської області.
12. КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Пісківської сільської ради Костопільського району Рівненської області.



Ще один медзаклад - КНП «Рівненський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» Рівненської районної ради (с.Новоукраїнка) припинив оприлюднення інформації 11.01.2019 року.
Щодо вчасності оприлюднення інформації (щотижневого оновлення інформації) у медзакладів первники справи кращі. Серед 26 закладів, які зареєстровані на платформі «Є Ліки» , тільки 2 КНП публікують інформацію із запізненням:
1. КНП «Малолюбашанський центр первинної медико-санітарної допомоги» Малолюбашанської сільської ради.
2. КНП «Березнівський районний центр первинної медичної допомоги» Березнівської районної ради.
Більшість мешканців Рівненщини все ж може дізнатися про безкоштовні лікарські засоби та медичні препарати. Ми вирішили дізнатися, чи отримували рівняни безкоштовно їх у закладах первинки та чи користуються платформою «Є Ліки».

Щодо актуального питання вакцинації та забезпеченості медзакладів первинного рівня вакцинами для профілактики кору, то сьогодні для пацієнтів доступна комбінована вакцина «ПРІОРИКС™ / PRIORIX™».
Призначена вона для профілактики не лише кору, а й епдемічного паротиту та краснухи. Відомості про наявність цієї вакцини станом на кінець лютого-початок березня на сайт і зазначили 14 закладів, що надають первинну медико-санітарну допомогу.

Щодо комунальних некомерційних підприємств, які не публікують інформацію про залишки лікарських засобів та медичних препаратів, або роблять це не систематично, ГО «Центр суспільних дій «Сівітас» підготувала відповідне звернення до керівників та голів рад-засновниць цих закладів, аби пацієнти могли вчасно та повною бути проінформованими щодо можливостей забезпечення безкоштовними медикаментами.

Довідково: Матеріал публікується в рамках проекту «Підвищення прозорості роботи комунальних некомерційних підприємств первинної медичної допомоги Рівненщини», який реалізується ГО «Центр суспільних дій «Сівітас» у межах Програми «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження».

Читайте також: