Чому обмінники більше не демонструватимуть курс на табло? (ВІДЕО)

Під пильним наглядом опинилися пункти обміну валют. Національний банк заборонив обмінникам транслювати курс на табло. Тепер дізнатися його можна лише у касах на копії наказу про затвердження курсів валют. Адже у нацбанку вважають, що обмінники штучно створюють ажіотаж довкола вартості іноземної валюти, і тому їм заборонили привертати надмірну увагу до курсу.

Ні спекуляціям. У Національному Банку України вважають, що за допомогою табло із курсами валют, обмінники штучно створюють ажіотаж довкола вартості іноземної валюти. Тому вирішили із цим боротися. 29 липня правління Нацбанку категорично заборонило обмінникам транслювати курс валют на табло. Тож тепер звичні для українців яскраві борди повинні зникнути, а дізнатися курси валют можна буде лише у касах.

Такому рішенню передував різкий стрибок роздрібного курсу угору. Після того, як 21 липня Нацбанк підвищив офіційний фіксований курс долара до 36.6 гривень, небанківські установи розпочали штучно його підвищувати.

На це вплинув в першу чергу на мою думку чисто психологічний фактор з боку громадян і спекулятивний фактор з боку небанківських установ, які хочуть більше заробити. вона посилиться, - заступник голови ради НБУ Василь Фурман.

А от на банки така заборона не діятиме, оскільки серед них практично не зафіксовано зловживань. Більше того - аби українці купували валюту не в обмінниках а у банках, останнім дозволили продавати клієнтам безготівкову валюту. Але за однієї умови – ці кошти мають бути автоматично розміщені на депозиті.

Окрім того, що готівкові обмінники відтепер зобов'язані прибрати курси валют з табло, вони знову повинні подавати інформацію до Реєстру приміщень, в яких здійснюються валютні операції, а процес купівлі-продажу повинен фіксуватися відеоспостереженням. От тільки чи справді ажіотаж довкола курсу валют був спричинений наявністю в містах України таких бордів та чи допоможуть нововведення уникнути спекуляцій на валютному ринку поки невідомо.

 

Читайте також: