Чому хочуть ліквідувати підсобні господарства неврологічних інтернатів області? (ВІДЕО)

На Рівненщині діє сім психоневрологічних інтернатів. Кожен з них на своїй базі має й підсобне господарство - це земельні угіддя та невеликі тваринницькі ферми, які використовують для забезпечення харчування мешканців цих інтернатів. Та влада Рівненщини планує це все ліквідувати, як наслідок працівники таких господарств втратять роботу.

В Рівненському психоневрологічному інтернаті сьогодні перебуває близько 150 підопічних. Харчуються вони за рахунок пенсій, які і сплачують в цей заклад, а також за рахунок підсобного господарства, що працює на базі медзакладу. В інтернаті вирощують тварин а також обробляють землю, якої тут, не мало-небагато 44 гектари.

Ми вирощуємо на ній як і продукцію для хоч двору так ми і вирощуємо для підопічних. Ми вирощуємо корів і ми вирощуємо свиней, у нас є 25 корів на сьогоднішній день і є 51 свиня, -  заступник директора Рівненського психоневрологічного інтернату Іван Лобчук.

Ми використовуємо нашу особисту техніку інтернату, в нас є три трактори, є один комбайн, є автомобіль, техінки вистачає для того, щоб цю землю обробляти.

Та от такі господарства які діють в семи медичних закладах Рівненщини, найближчим часом можуть зникнути. Все через, нібито, нерентабельність такої сільськогосподарської діяльності. Причиною цього стало те, що два психоневрологічні заклади області, Острозький та Дубенський не змогли забезпечити харчуванням додаткових пацієнтів, яких побільшало за рахунок вимушено переселених хворих з інших регіонів. Це призвело до розмов в керівництві області, що потрібно для усіх закладів призначити одного або декілька постачальників харчових продуктів. От тільки з такою ініціативою не всі погоджуються. В ефірі програми "Про політику" на телеканалі ITV media group, цю ідею розкритикував Сергій Свисталюк, перший заступник голови обласної ради.

Крім того, на цих підсобних господарствах працюють люди, які через їх ліквідацію можуть втратити роботу. В Рівненському психоневрологічному інтернаті без можливості заробити гроші може опинитися більше десяти людей.

Працівники підсобного господарства, в кількості вісім штатних одиниць і працівники кухні, 5 штатних одиниць, це йде шеф-повар, два повари, пекар і кухонний працівник. Всі працівники офіційно оформлені, за всіх працівників в місцеві бюджети податки, нарахування та утримання із зарплати, - головний бухгалтер Рівненського психоневрологічного інтернату Наталія Мотилько.

Подальшим розвитком подій стала перевірка усіх подібних закладів. В Урвенському інтернаті виявили порушення в нормах харчування пацієнтів, як наслідок, існування харчоблоків та приготування їжі у них також поставили під сумнів.

В обідню перерву там до їдальні зайшла перевірка і побачили що там був суп, супом це назвати було не можна, це була баланда без м'яса, там була горохова каша, бо там була одна вод, в тій воді плавала риба, - заступник голови Рівненської ОДА Людмила Шатковська.

Чому перевірка в одному із закладів і її результати стали лакмусовим папірцем для усіх інших інтернатів - незрозуміло. Зовсім іншу ситуацію змальовують в Рівненському психоневрологічному закладі.

З початку року ми м'ясну продукцію не закуповуємо, тому що це все йде з нашого підсобного господарства, у нас є свої свині і все м'ясо іде з підсобного господарства, літо починається, якщо врожайний рік, то тоді з полей ідуть свіжі овочі, в нас великий садок, ціле літо ідуть яблука, - головний бухгалтер Рівненського психоневрологічного інтернату  Наталія Мотилько.

В обласній адміністрації наголошують, що підсобні заклади є нерентабельними і їх доля вже майже вирішена. Краще, все майно передати в оренду.

Багато хто з керівників сказав, що вони уже починають вирощувати свою худобу, що це є нерентабельною і за кошти обласного бюджету вигодовувати свиней, рентабельність яких 250 гривень за кілограм, це неправильно, це кошти платників податків, тому ці землі можна буде віддати в оренду нормальному фермеру, - заступник голови Рівненської ОДА Людмила Шатковська.

Стосовно втрати людьми роботи , Людмила Шатковська, каже, що значного удару по місцевих бюджетах це не завдасть, крім того, нібито, на земельних ділянках працюють підопічні таких закладів та медпрацівники.

От тільки, чому за стільки років не повідомляли в правоохоронні органи про це - невідомо. Як і не відомо кому дістанеться майно підсобних господарств. Бо ж землі в семи закладах психоневрологічного напрямку області - чимало. Ще одне питання - призначення єдиного постачальника продовольства для підопічних закладів. В кулуарах обласної ради, кажуть, що планується завести єдиного постачальника на усі обласні інтернати. І планують це зробити поза конкурсом. Так це чи ні - поки офіційної інформації немає. Тож, очевидно, ця історія ще матиме продовження.

Читайте також: