Через що пересварилися депутати Рівненської обласної ради

Пообідня сесія. Вчора депутати обласної ради зібралися на позачергове засідання, аби виділити гроші для потреб тероборони. В порядку денному лише декілька питань, та їх розгляд затягнувся на три години. Чому так та в чому не могли дійти згоди обласні обранці - у сюжеті Михайла Присяжнюка. 

З 64-рьох депутатів обласної ради на позачергову сесію прийшло 54.  Засідання скликане, аби внести зміни до  бюджету Рівненщини. З 60 мільйонів, які вдалося зекономити,  вчора обранці вирішували долю лише 5 із них. Депутати визначалися, чи потрібно передати ці кошти  на потреби регіональній та обласній територіальній обороні. Та до цього мова йшла лише про півтора мільйона.  

"Трактувати сьогодні, що ми там звідти знімемо чи звідти, ну я рахую це передчасно, ресурс є, кошти виділяємо. Зараз якщо 5, то то ми збільшуємо на три з половиною," - каже директорка департаменту фінансів РОДА Лідія Біляк.

Гроші військові просять на облаштування кімнат для зберігання зброї та для розміщення особового складу. Закупівлю зброї та амуніції повинна в повному обсязі забезпечити держава. 

"Додаткові кошти, які ми просимо виділити, це стосується приміщень, які нам надані в оренду де будуть розміщуватися наші підрозділи, в Рівненській області це шість місць розташування," - каже керівник РУ ТрО "Захід" ЗСУ Олександр Кяго.

Та от саме засідання перетворилося ледь не із самого початку в суперечку між обранцями. Депутати не могли вирішити, яке звернення потрібно прийняти до керівництва держави. А дехто взагалі пропонував звертатися до громадян а не до очільників України. 

"Звернутися до наших громадян, бо якщо буде біда, тільки ми разом можемо захистити свою неньку Україну," - зазначив голова фракції ВО "Батьківщина" в Рівненській обласній раді Микола Кучерук.

"Наші місцеві бюджети, чи наші місцеві бюджети, чи наші місцеві громади, зможуть осягнути, профінансувати всі ті витрати, які повинна зробити держава," - каже депутатка Рівненської обласної ради, "Європейська Солідарність" Світлана Богатирчук-Кривко.

"Це все мусолить одна політична сила, ми знаємо хто, давайте, сьогодні обійдемося без політики," - зазначив депутат Рівненської обласної ради, ВО "Батьківщина" Василь Кльоп.

Мова про виділення додаткових 50 мільярдів на фінансування територіальної оборони по всій території України. Для того, аби напряцювати спільне звернення депутати навіть взяли перерву. В результаті розгляд чотирьох питань затягнувся на три години. У підсумку, свої варіанти звернень підготували представники "Батьківщини", "Слуги Народу" та  "Європейської Солідарності". В результаті до уряду звернулися за варіантом "Європейської Солідарності". А от стосовно 5 мільйонів гривень, які були виділені на потреби місцевій територіальній обороні, то чіткого бачення, на що будуть використані ці кошти - немає. 

"П'ять мільйонів спрямовано по програмі мобілізаційної підготовки, так би мовити в загальний котел, тобто уже самі військові будуть визначатися, чи це буде на батальйони територіальної оборони чи буде на нашу бригаду, чи на регіональне управління, вони уже самі будуть давати пропозиції і відповідно з цих 5 мільйонів фінансуватися," - наголосив голова Рівненської обласної ради Сергій Кондрачук.

Наступна, уже чергова сесія обласної ради відбудеться 25 лютого, на ній депутати продовжать розподіляти 55 мільйонів гривень з обласного бюджету. 

Читайте також: