Без глютену та лактози: МОЗ опублікував техкарти нового меню для школярів

На сайті МОЗ опублікували нові технологічні карти для страв, що готуватимуть дітям у школах. Над наповненням матеріалів працював відомий шеф-кухар з командою соціального проєкту з покращення культури харчування Cult Food в  в межах реформи сис­те­ми шкіль­но­го хар­чу­ван­ня за ініціативи Олени Зеленської.

Про це повідомляється на сайті МОЗ України.
 

 «Шаблон технологічних карт розробляли спеціалісти Національного інституту харчових технологій. Усі технологічні карти пройшли експертизу в Державній установі «Інститут громадського здоров’я ім. О.М. Марзєєва НАМН України», а Держпродспоживслужба видала на них висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи. Документи – у вільному доступі і будь-яка школа може використовувати їх. Найбільший плюс – те, що їх не потрібно повторно погоджувати» - зазначається у повідомленні.
 

Страви та вироби з цієї технологічної документації можна вносити до будь-якого сезонного меню, зокрема і зимового. В ній наведено всі необхідні, зазначені процеси приготування та температурні режими. Також є технологічні карти на безглютенові страви та інструкції, як таку їжу готувати

Завантажити техкарти можна за посиланням: https://bit.ly/3nuLMbb  

«Нове меню відтепер є джерелом інформації про енергетичну цінність страв та виробів, про наявні в них алергени. Воно дозволяє розрахувати, наскільки споживана дітьми їжа відповідає нормам», - зазаначають у МОЗ.

Нагадаємо, що з 1 січня 2021 року в школах змінилося меню для школярів. Зокрема, зі шкільних буфетів зникнули снеки та газовані напої.

Читайте також: