Багаторічне протистояння: від чого потерпають костопільчани? (ВІДЕО)

Багаторічне протистояння. Тирса, сажа та шкідливі випари з деревообробного підприємства вже понад десяток років заважають спокійно жити мешканцям вулиці Проектова у Костополі, люди звертаються до різних інстацій, втім ці звернення не дають жодних результатів. Підприємство, не припиняє своєї роботи, продовжить Ангеліна Бурак.

Будинок Миколи Іванюка розташований по сусідству з костопільським деревообробним підприємством ПП"Дизайн", чоловік постійно виявляє на своєму подвір'ї чималі шматки сажі, які вилітають прямо із труби котельні, що знаходиться одразу за огорожею.

"З котельні у них капає отака чиста вода, далі вона взагалі переходить у бог зна що, коричневі якісь сліди, он бачте, що це, це сажа, це шматки прямо, а якщо впаде ця жарина на хату- ми залишимось без житла."

Схожа ситуація і в його сусіда -Миколи, плитка в дворі чоловіка просто рябіє чорними плямами,які лишили гарячі шматки деревини які вилітають з підприємства. А нещодавно чоловік зафільмував як з труби й зовсім летять іскри.

"Він завозить тирсу і палить нею, вона не згорає і з труби прямо останнім часом. Із димової труби прямо вогонь летів, як феєрверки і ми сфотографували, в інтернеті є ролик, а він каже це не його", - місцевий житель Микола Володько.

Від такого сусідства страждають й інші мешканці Проектової, які живуть на більшій відстані від підприємства.

"В мене алергія мабуть, зразу кашляю. Витяжка забивається, куди ж пилюка йде? на вулицю, вітер розносить усе, так дивіться жовтий який сніг, страшне", - місцева жителька Любов

"Ці викиди, ці постійні засипання, у нас он машина біля двору, поставиш машину, за годину може бути просто вся в сажі, дрібними такими шматочками, просто всипана в сажі", - місцева жителька Альона Полюхович

"Часто дуже із заводу летить тирса, вивісиш прання, а вона вся летить на одяг", - місцева жителька Марія


Люди систематично звертаються до різних контролюючих оргнів.

"Час від часу із труби йде чорний, густий дим, з сажею та тирсою. Ми зверталися колективним зверненням до державної екологічної інспекції поліського округу, також зверталися до головного управління держпродспоживслужби Рівненської області. Рано чи пізно громада всетаки буде змушена заявити про себе, я думаю не за горами перекриття вулиці, бо ми також зверталися до поліції, поліція не внесла кримінальне провадження", - активіст Олександр Лада

Втім ці перевірки не дають ніяких результатів.

Спеціалістами управління було організовано проведення лабораторних досліджень атмосферного повітря в санітарно-захисній зоні та житловій забудові поблизу ПП"Дизайн". Згідно наданих протоколів дослідження повітря населених місць в атмосферному повітрі не виявлено перевищеня ГДК досліджуваних речовин в зоні впливу даних підприємств.

Ніяких порушень, та й тим паче викидів біля помешкань сусідів не помічає і сам директор деревообробного підприємства.

Ось там він каже шо в нього такий бордель, дивимось тут, бачите? Сніг. Дивимось тут, є щось? Немає.

За словами Василя Кльопа, усі відходи з підприємства, які знаходять жителі вулиці Проектова, вони викладають на свої подвір'я власноруч. Чоловік стверджує, що усе це робиться через особисту неприязнь одного із мешканців.

"Біля труби ніколи не впаде, може впасти за 30 метрів, за 50. Бо це летучі матеріали, вони не можуть раптово впасти. Я більш ніж переконаний, що це все йде фальсифікація, через одну єдину причину, колись він працював у мене, а я його звільнив. Це все навмисно робиться, більше 15 років. Людина сама підсіює, тоді викликає людей, екологію і так далі", - директор деревообробного підприємства Василь Кльоп

Тож чому викиди відходів місцевого деревообробного підприємства помічають усі, окрім директора підприємств та контролюючих інстанцій- питання залишається відкритим.

Читайте також: