"Активізм не має вікових обмежень". Історія створення ініціативної групи від 82-річного активіста

Анатолій Михайлович Мохначук народився в Здовбиці, йому вже 82 роки. Все своє життя був дуже активною людиною, вмів згуртувати людей біля себе. Він впевнений, що "люди повинні допомагати й ініціювати зміни у громаді".

Про це повідомляють на сайті Активна громада.

"Тому я став старостою в церкві. Багато часу проводив у церкві робив все, щоб покращити її стан, але дружина захворіла і я мусив передати цю роботу. Але я все допомагаю в церкві. Ми пофарбували церкву, зробили паркан, дівчата квітів насадили", - розповідає пан Анатолій. 

 

"Одною із моїх ініціатив було облагородження джерела. Вода - це скарб на Землі й поки вона є - існує життя. Це було років вісім назад: підійшов ще до колишнього голови Юрія Боярчука і розповів, що джерело гарне та чисте й треба його облагородити. Я навіть воду возив звідти на аналіз. Такої чистої води ніде немає. І тоді ми гарно зробили джерело, облаштували бетонними плитами, зробили місток".

31 травня 2015 року архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон звершив чин Малого освячення води та освятив джерело на честь архістратига Божого Михаїла у селі Здовбиця Здолбунівського району.

"Але, коли моя жінка захворіла, я відійшов від всіх справ і з часом все зруйнувалося, впало і джерела не стало. Я повернувся в село і якось мене зустріли люди на вулиці й кажуть: "Анатолій, треба щось робити, мусимо джерело відновити.Тоді я вирішив, що без моєї участі й вміння згуртовувати людей їм не обійтись. Ми з односельцями вирішили піти до чинної голови ОТГ й запропонувати новий покращений план відновлення джерела проаналізувавши минулі недоліки", - ділиться спогадами пан Анатолій. 

За його словами, розпочати роботи планують розпочати уже в травні. 

"Ми вирішили поставити таку, як церковку, зробити купол, сходинку, щоб зручно було дістатися до джерела. Почистити саме джерело і щоб воно закривалось. Підіймемо рівень води. Надпис зробимо: "Джерело Здовбицької Свято-Михайлівської церкви". Я ходив до голови нашої ОТГ. Ми домовились. Нам виділять матеріали. Я організую хлопців. Почистимо рівчаки, береги зробимо, а дорогу вимостимо каменем, піском і тоді відсівом", - розповідає про свої плани Анатолій Михайлович.  

Він впевнений, що "люди повинні допомагати й ініціювати зміни у громаді".

"Маю великі плани також на облаштування будиночка для копачів на кладовищі, але це з часом. Буду втілювати свої ідеї й допомагати робити кращим наше село", - підсумовує Анатолій Михайлович.

Читайте також: