Аби не замерзли: як правильно одягати дітей взимку

фото ілюстративне

Узимку всі мами стикаються з питанням, у що вдягнути дитину, щоб їй було і не холодно, і не заспекотно. Якщо звернутися до думки авторитетних експертів, насамперед педіатрів, на дитині повинна бути така кількість речей, яка необхідна для підтримки нормального теплообміну. Про те, скільки одягу потрібно дитині в холодну пору року, читайте далі.

Як правильно вдягати дитину взимку: шари одягу

На жаль, далеко не всі молоді мами вміють правильно вдягати дитину. Більшість продовжує надмірно закутувати своїх дітей до тих пір, поки ті не навчаться переконливо описувати свій стан реченнями "мені холодно" чи "мені спекотно". Та й навіть тоді продовжують кутати, сумніваючись у тому, що дитина може правильно оцінити свої відчуття.

Як вдягнути дитину - питання не тільки моди, адже справа не в бантиках чи малюнках на кофтині, а в кількості шарів одягу на дитині.

Золоте правило одягання малюків педіатри формулють так: «Одягніть дитину так само, як себе, плюс один шар».

Читайте також: Що робити, аби сходи взимку не були слизькими: прості поради

Якщо ж шарів буде більше, ніж потрібно, це загрожує:

  • перегрівом - у маленької дитини ще недостатньо розвинена система терморегуляції. На надмірну кількість теплих речей малюк може зреагувати підвищенням температури тіла до 39С, порушенням дихання, тепловим ударом, запамороченням і головним болем. І в підсумку неправильний догляд за дитиною може обернутися навіть трагедією.
  • переохолодженням - в зайвій кількості теплого одягу дитина може швидко спітніти. Після чого навіть невеликий протяг призведе до замерзання і надалі, можливо, навіть до застуди.
  • нездатністю організму пристосовуватися до умов навколишнього середовища - організм настільки пристосується до тепла, що не буде здатний справлятися з холодом. І дитина, яку в дитинстві весь час кутали, протягом всього свого життя буде мерзнути навіть при найменшому зниженні температури.

Як правильно одягати дитину взимку: вибір одягу залежить від температури

Умовно можна виділити чотири діапазони зимової температури:

  • -5 - + 5 °С
  • -5 - -10 °С
  • -10 - -15 °С
  • -15 ° ... -25 ° С

Температура -5 - +5 °С

При такій температурі одяг дитини взимку повинен складатися з термобілизни (колготки і футболка з довгим рукавом), комбінезон на синтепоні, бавовняні шкарпетки, теплі черевики з вовняною устілкою, плетену (натуральну) шапку і теплі рукавички.

Термобілизна - відмінний винахід для некритично низьких зимових температур. Така білизна здатна виводити вологу і створювати з теплого повітря захисний шар на тілі дитини. Завдяки цьому малюк залишиться сухим, і не буде потіти навіть при активному русі.

Температура -5 - -10 °С

При такій температурі до попереднього набору зимового одягу доповнюється ще один шар (наприклад, легкий лляний, бавовняний або синтетичний гольф). На бавовняні шкарпетки краще додатково вдягнути шерстяні.

Температура -10 - -15 °С

У випадку, якщо зима видалася достатньо холодною, термобілизна доповнюється комплектом одягу з флісу (штучної тонкої вовни). Обов'язково поверх бавовняних шкарпеток потрібно вдягнути вовняні! Теплі черевики можна замінити валянками, угами або схожим взуттям. У таку погоду краще використовувати комбінезон на пуху з капюшоном, який накидається поверх вовняної шапки. Рукавички повинні бути вовняні або з підкладкою з хутра.

Температура -15° ... -25°С

Якщо не боїтеся такого морозу, вирішили не пересиджувати холод вдома та все ж збираєтеся йти на прогулянку, то одягати дитину слід так само, як при температурі до -15°. Однак час прогулянки потрібно скоротити. Щоб не було обмороження, щоки дитині варто намазати жирним кремом.

Чим старша і активніша дитина, тим менше потрібно її кутати - вона і так не замерзне, якщо буде багато рухатися. Якщо одяг буде тісним, кров не буде нормально циркулювати, а це збільшує ризик обмороження. Не забувайте, що найвища тепловіддача - біля голови, рук і ніг. Тому особливо важливо подбати про теплі шапки, шалики, рукавиці і взуття.

Читайте також: Як прати флісові речі, аби вони виглядали, наче нові

Читайте також: