Аби не забути свою історію: фільми та серіали, які має переглянути кожен українець

Після початку повномасштабного вторгнення ми почали відноситися до української культури зовсім по-іншому. Кожен українець зрозумів для себе важливість відмови від російських наративів.

Тому ITV media group зібрав для вас підбірку українських фільмів та серіалів, що варті уваги.

  • Тіні забутих предків (1965)

Екранізація твору Михайла Коцюбинського. Гуцульщина. На тлі гір, трембіт, своєрідних будівель розгортається ця драматична історія. Довгі роки два роди, які живуть у цьому краю, постійно сварилися. Під час зустрічей у церкві або на ярмарку виникали конфлікти і починалися з'ясування стосунків. Та Марічка й Іван, що належать до ворогуючих родин, покохали один одного.

  • Сад Гетсиманський (1993) міні-серіал

Людина, кинута в вогненну пащу диявола, на нелюдські випробування на людяність - молодий хлопець Андрій Чумак. Він побував в лабіринтах внутрішньої тюрми НКВД, де через підлий наклеп повинен пройти всі кола пекла. Саме про ці події розповідає серіал "Сад Гетсиманський".

  •  Тигролови (1994)

Продовження оповіді про долю героя серіалу ''Сад Гетсиманський'', який тікає з потягу, котрим його мали доправити до сибірського концтабору. Він потрапляє в українське поселення, де його переховують. Там і зустрічає своє кохання.

  •  Білий птах з чорною ознакою (1971)

Історія однієї української сім’ї на тлі буремних політичних змін початку XX століття. Багатодітний батько Лесь Дзвонар живе у буковинському селі поблизу румунського кордону, понівеченому голодом та бідністю. Його старші сини грають у сільському оркестрі та заради грошей гнуть спини у наймитах. Усі вони поклали око на одну й ту ж дівчину – красуню Дану, доньку священника (Лариса Кадочникова).

Але змагатись між собою вони будуть не лише за її серце. Карпатами вже покотились чутки про наближення радянських «визволителів», і зовсім скоро війна розкидає братів по різні боки барикад: Петро (Іван Миколайчук) вступить у лави Червоної армії, а Орест (Богдан Ступка) чинитиме опір у лавах УПА.

  •  Пропала грамота (1972)

Екранізація однойменного твору Миколи Гоголя. Головні герої – козаки, яким належить тернистий шлях до самої цариці в Петербург. Вони повинні доставити їй грамоту свого гетьмана. Однак дорога буде довгою, сповненою веселих історій і загадкових подій. Та з усім зможуть впоратися ці браві молодці і виконають відповідальне доручення.

  •  Вінчання зі смертю (1992)

Дія фільму відбувається під час масових репресій за вказівкою Сталіна. Офіцер НКВС повинен знищити чергову групу людей, яким не пощастило потрапити в списки неугодних радянській владі. Та свідками страти стають гості сільського весілля. Тепер перед виконавцем стане важке питання – як вийти з цієї делікатної ситуації.

  •  Голод 33 (1991)

Цей фільм погляд на штучний голод 1932-33 років в Україні очима однієї сім'ї. Голод, в результаті якого загинули мільйони людей, був результатом радянської політики, спрямований покарати українське селянство за опір під час тотальної колективізації їх господарств.

  •  Захар Беркут (2019)

Монгольська орда на чолі з ханом Бурундою рухається на захід, винищуючи все на своєму шляху. Дійшовши до високих Карпатських гір, військо зупиняється біля підніжжя. Однак вночі кілька місцевих мисливців, братів Беркутів, потайки пробираються в табір та звільняють полонених. Несамовитий від люті хан вирішує йти навпростець, щоб помститися і знищити карпатські поселення. Для цього він знаходить зрадника серед місцевих, який відкриває йому таємний прохід у горах. Однак невеличка громада гірських жителів під керівництвом Захара Беркута має свій план, щоб назавжди зупинити численного ворога.

  •  Вавилон ХХ (1979)

У центрі оповіді – декілька днів життя звичайного подільського села з незвичайною назвою Вавилон. На подвір’ї початок 1920-х. Зміна епох та часи переосмислення віковічних засад. Десятиліття героїчне та міфологічне. Принаймні саме так навчив нас сприймати 20-ті роки кінематограф. Асоціативний ланцюжок: революція – громадянська війна – агітаційні плакати – кривавий терор – мучеництво. Утім, у стрічці Івана Миколайчука події буремних років показані крізь дещо незвичну призму – неначе через завісу народного сказання. Бувальщина-небилиця – саме так режисер визначив жанр своєї картини. «Оскільки є впевненість у тому, що повідане нам було насправді, але ніхто вже не заручиться, що було саме так, а не інакше» 

  •  Осіннє вбивство в Мюнхені (1995)

Український націоналістичний рух і далі веде боротьбу за свободу навіть після завершення Другої світової війни, а головним противником українців стає керівництво Радянського Союзу. Сюжет фільму оповідає про долю ватажка опришків — Степана Бандери.

  •  Залізна сотня (2004)

Сотня бійців Української Повстанської Армії після завершення війни з німецькими загарбниками і далі веде боротьбу, але вже з НКВС, який має намір переселити українців із їхніх земель. Протистояння доходить до того, що члени УПА змушені здійснити рейд на Баварію.

  •  Собор на крові (2006) документальний телесеріал

Серіал "Собор на крові" вперше всебічно і неупереджено розповість глядачеві трагічну історію українського національно-визвольного руху у боротьбі за соборність і самостійність своєї Батьківщини в період з 1919 по 1949 роки. Ця боротьба розглядається у фільмі як частина загальноєвропейської історії. Адже Коновалець і Мельник, Бандера і Шептицький, Боровець і Шухевич жили і діяли в складній ситуації грандіозного геополітичного конфлікту гітлерівського Рейху, сталінської радянської імперії та Західних демократій. Такий підхід дозволяє зрозуміти і осмислити підгрунтя подій і вчинків у загальнолюдському розумінні, а не з тієї чи іншої зашореної традиційними стереотипами точки зору. Створено під патронатом Українського інституту національної памяті.  

  •  І будуть люди (2020)

«І будуть люди: Наша історія» - спеціальний проєкт, який говорить про найважливіше у складній та неоднозначній історії України та у житті кожного з нас. Відео циклу змушують задуматися про виклики, які зустрічала Україна та українці у ХХ столітті, про те, як кожен українець знаходив власний шлях у буремні часи, мріяв, боровся та відстоював свою правду, і як наше минуле пов’язане з сучасністю.

  •  Чужа молитва (2017)

Фільм розповідає історію кримської татарки Саїде Аріфової, яка під час Другої світової війни двічі врятувала 88 єврейських дітей-сиріт: спершу — від нацистів, видаючи дітей за кримських татар, а вдруге — від військ НКВС, які здійснювали депортацію кримських татар у травні 1944 року, довівши, що ці діти є євреями.

  •  Ціна правди / Mr Jones (2019)

Події розгортаються в 1933 році. Радник прем’єр-міністра Великобританії та журналіст Гарет Джонс (Джеймс Нортон) приїздить до Москви з наміром взяти інтерв’ю у Сталіна. Його нова знайома Ада Брукс (Ванесса Кірбі) відкриває йому очі на те, що відбувається у Радянському Союзі. Ризикуючи власним життям та переховуючись від радянських спецслужб Гарет Джонс робить репортаж про Голодомор в Україні. Відверта публікація надихає письменника Джорджа Орвелла на написання книги «Колгосп тварин».

  •  Поводир (2014)

На дворі 30-е роки попереднього століття. Американський інженер Майкл Шемрок прибуває до Харкова зі своїм десятирічним сином з метою допомогти зробити з України справжню соціалістичну державу. Тут його чекає знайомство з красивою жінкою - співачкою Ольгою Левицькою, який чоловік має намір зробити пропозицію. Але у Ольги є ще один поклонник - уповноважений ОГПУ Володимир. Цей підлий чоловік зробить все, щоб прибрати з дороги свого головного конкурента. Майкл гине, а його синові Пітеру доводиться рятуватися втечею. Волею випадку хлопчисько потрапляє під опіку позбавленого зору кобзаря Івана Кочерги. Чоловік пообіцяє усіма силами захищати Пітера, а хлопчик стане його очима - поводирем.

  •  Червоний (2017)

Двоє українців – Данило Червоний і Віктор Гуров – потрапили в табір ГУЛАГ. У них абсолютно різні долі: один раніше був членом Української повстанської армії (УПА) і народився на Заході України, а другий – радянський льотчик зі Сходу України, якому не дуже-то й близьке поняття патріотизму. Але доля звела таких людей разом. Нехай у них і різні ідеали, але їх об'єднує не лише спільна біда, а ще й країна, де вони народилися – Батьківщина. Коли чоловіки розуміють це, вони вирішують, що для виживання на каторзі потрібно допомагати один одному і разом протистояти всім труднощам. Жорсткий начальник табору майор Абрамов хоче знищити всіх "бандерівців" і ні перед чим не зупиниться. Тоді Данило Червоний очолює бунт в ГУЛАГу, який перетворюється на справжнє повстання. У каторжан майже немає шансів на успіх, але у них є непереборне бажання змінити своє життя і перестати щодня проходити всі кола пекла.

  •  Чорний ворон (2019)

Події фільму розгортаються у 1922 році. Історія життя та кохання Івана на прізвисько Ворон, колишнього офіцера армії УНР, який став учасником повстанського руху часів Холодноярської республіки. Непереборна жага українців до волі не дає головному герою залишатись осторонь важливих подій, які розгортаються в його селі. Тому він свідомо та відважно жертвує сімейним затишком і починає запеклу боротьбу за незалежність рідної землі, майбутнє українців і власної родини.

  •  Крути 1918 (2019)

У неспокійну зиму 1918 року до Києва підступила чотирьохтисячна Червона армія з метою захоплення міста. На противагу їй уряд УНР виставляє 400 осіб наявного дійсного складу, більша частина якого — студенти. Серед ополченців перебувають і брати Савицькі, загону яких належить вступити в нерівний бій із ворогом біля залізнодорожної станції Крути.

  •  Століття Якова (2016) телесеріал

Звичайний селянин, Яків, за 100 років пережив багато чого на землі, адже саме стільки він і прожив. Його життя бачило кілька епох і наповнене сміливістю, злетами, падіннями, великою любов'ю. 

Події серіалу відбуваються на Заході, де раніше панували поляки. Сюжет несе в собі дві паралельні лінії - перша, молоді роки Якова. І друга - сьогодення. Історичний серіал змушує замислитися про багато речей, зробити переоцінку пріоритетів, почати цінувати життя. Телесеріал вражає своєю пізнавальністю, вдумливістю і епічністю

  •  Черкаси (2019)

Лев та Мишко — звичайні хлопці, дитинство яких пройшло в українському селі. Через роки вони обидва стають частиною команди на військовому кораблі Черкаси, який у 2014 році опиняється заблокований в озері Донузлав. Серед інших військових кораблів, які поступово здають позиції, Черкаси залишається єдиним, який не готовий так просто йти на поступки ворогові.

  •  Кіборги (2017)

Вересень 2014 року, Донецький аеропорт. Українські військові четвертий місяць відбивають атаки супротивників, які прагнуть отримати одну з ключових для базування й перекидання військ точок. На двотижневе чергування сюди прибуває група молодих солдат, зібраних із добровольців. Вони навчаються, беруть участь у боях, спілкуються один з одним і з місцевим психологом, намагаючись сформулювати своє ставлення до ситуації й людей. Військова драма Кіборги — це знаковий фільм українського кінематографу, у якому розглядаються події, що дійсно відбувалися на Донбасі. 

  •  Соловей співає (2019)

Документальний фільм «Соловей співає. Доки голос має» є новаторським та монументальним дослідженням проблеми мовного питання в Україні.

Автори аналізують мовну ситуацію не в звичайній, поширеній формі протистояння  політичних сил, а досліджують значно глибші причини та наслідки нинішньої конфронтації довкола української мови. Автори фільму намагаються знайти відповідь на запитання: «Чому спілкуватися в Україні 21 століття українською мовою для багатьох громадян є нонсенсом, чому ці громадяни відчувають відторгення та спротив?». Щоб відповісти на це запитання, творці докуменального фільму занурюються вглиб історії та досліджують, об’єктивно руйнують міфи, які століттями насаджувалися як єдина істина щодо меж, сфер носіїв української.

Як часто вам доводиться чути поширене «Какая разница, на каком языке», «Мова не має значення», «Українською спілкувались лише в селах», «Української ніколи не було в Києві»? Чи замислюється кожен з тих, хто ретранслює ці ідеї, що насправді вони були майстерно інтегровані в суспільну думку пропагаднами Російської імперії, Радянського Союзу, Російської Фередації? І головне - чи замислюються їх ретранслятори, навіщо? Якщо мова і насправді не має значення, тоді чому протягом багатьох століть кожен із загарбників українських земель намагався, в першу чергу, ліквідувати українськ мову, вдаючись до витончених методів лінгвоциду?

  •  Толока (2020)

Катерина живе в хаті на помості, і в неї закохані одразу три козаки, двох із яких вона рятує від страти згідно зі старовинним запорізьким звичаєм. Їй необхідно зробити вибір, тому героїня вирішує відправити всіх трьох до Криму, де перебуває в неволі її брат. Кому вдасться звільнити бранця, той і стане її судженим. Однак дівчина про дещо збрехала...

  •  Сага (2021) серіал

Сто років історії звичайної української родини – сто років поневірянь, переслідувань, бід та боротьби за свободу. Шість поколінь родини Козаків стануть свідками страшних подій, через які пройде країна від світових та радянських репресій до Чорнобиля та революцій. Але через усі роки переживаючи зради, образи та біль – Козаки пронесуть любов до своєї родини, дітей та рідної України.

  •  Гіркі жнива (2020)

Історична драма розповідає про трагічні події в Україні в період 1932-1933 років двадцятого століття і носять назву «Голодомор».Коли Сталін просуває амбіції комуністів у Кремлі, молодий художник Юрій веде боротьбу за врятування своєї коханої Наталки від Голодомору, від якого в кінцевому рахунку загинули мільйони українців.

  •  Жива (2016)

Фільм розповідає про молоду дівчину Анну Попович, яка рятуючись від переслідувань МГБ, потрапляє в табір УПА. Кінострічку знято за реальними подіями, які трапилися з Анною Попович у 1950-х роках. Вона дала згоду авторам стрічки на екранізацію своєї біографії.

  •  Мама (2021)

Драматичний серіал «Мама» від телеканалу СТБ розповідає засновану на реальних подіях історію і показує, через які страждання доводиться проходити українським матерям в нинішній час. Головною героїнею цієї історії є мешканка Житомира Ніна Петрівна, яка відпустила свого єдиного сина на війну. Жінка намагалася продовжувати жити заради своєї сім'ї, не дивлячись на труднощі і нещастя. Але незабаром доля піднесла їй ще більш серйозний удар - вона дізналася страшну новину про те, що її син потрапив у полон на окупованій території. Героїня була змушена зібрати всі свої сили і відправитися на пошуки своєї дитини, прямо до ворога. На цьому шляху її чекало багато розчарувань і жахів, але вона не втрачала надію. Її оточення не завжди надавала їй підтримку, а іноді навіть деморалізував її і озвучував на її адресу засудження. Чи змогла героїня не здатися і зберегти в серці надію на порятунок сина? Чи вдалося їй врятувати його з полону і повернути додому? Чим завершилося для неї це випробування?

  •  Пекельна хоругва (2020)

Химерна казка наповнена українським народним гумором та козацькою героїкою, фантастичними героями та несподіваними персонажами і закорінена в український фольклор та народну міфологію й вірування. Козацький рід існує на світі доти, доки в ньому народжуються козаки-лицарі, які захищають свою землю від ворогів-нападників. А козакам, які поклали свої голови в бою, прощаються всі гріхи. Розлючений цим Чорт укладає парі зі Святим Петром, який зможе полонити і утримати до Різдва найкращого і найхоробрішого козака Семена. Так, Чорт отримає можливість знищити весь козацький рід на землі. Але на відважного козака не діють чари і його неможливо залякати чи купити.

  •  Добровольці Божої Чоти (2020)

Документальний фільм про антитерористичну операцію на Донбасі «Добровольці Божої Чоти» розповідає про народ, що повстав, скидає кримінальний уряд і виганяє васалів Російської імперії. Однак колонізатор кидає проти України війська та захоплює частину території на сході і півдні країни. Президент України підписує угоду про перемир’я та лінію розмежування сторін. За цією угодою, міжнародний аеропорт Донецька опинився за лінією. Але патріоти-добровольці не згодні віддавати його ворогові. 242 дні тривала героїчна оборона, аж врешті під прицільним обстрілом танків будівля аеропорту завалилась.

  •  Заборонений (2019)

Ім’я поета Василя Семеновича Стуса знає практично кожен житель України: адже його твори вивчаються в школі. Історія митця пронизана неймовірним трагізмом, тому що ця людина була борцем за права й національну культуру. Автор розповідає глядачам про останні дні життя творця і його смерть у радянському таборі в 1985 році.

  •  Додому (2019)

Дія картини відбувається в сучасний час в Україні. У Мустафи на війні гине син, і віруючий мусульманин приїжджає до столиці забрати тіло Назіма, щоби поховати його в Криму. Перед від'їздом він наполягає на тому, щоби молодший Алім відправився з ним додому, батько хоче за традицією витримати сорок днів жалоби.

  • Страчені світанки (1995)

З вогню та в полум'я потрапили жителі частини західноукраїнських земель після закінчення Великої вітчизняної війни. Їх примушували відмовлятися від приватного господарства і працювати колективно, а деяких вагонами вивозили на північ Союзу. Та знаходилися й ті, хто не збирався так просто здаватися. Вони всіма силами намагалися відстояти своє право жити так, як хочеться, а не як вирішила влада.

  •  Наші Котики (2020)

За сюжетом фільму 2014-ий, розпал гібридної війни росії проти України. Інженер, актор, футбольний тренер і продавець квітів їдуть добровольцями на Схід. На позиціях до четвірки приєднується амбітна журналістка для виконання секретного завдання. Жоден з них не має бойового досвіду, нічого не знає про наміри командування, та й на місцевості майже не орієнтується. Втім саме вони стають причиною грандіозного фіаско масштабної операції ворога… Відвага, мужність, трохи гіпнозу та фірмовий гумор — вибухова суміш для «теплої зустрічі»!

  •  Іловайськ (2014)

Сюжет картини ґрунтується на реальних подіях, що мали місце на сході України у 2014 році. Командир штурмовиків із позивним Бішут отримав поранення в бою за місто Іловайськ, але герою все ж таки вдалося вижити. Його шукають комендант міста та російський офіцер Рунков, який прагне помсти.

  •  Тарас. Повернення (2019)

Фільм розповідає про Тараса Шевченка на засланні, перед самим його звільненням з солдатчини. Сюжет фільму побудований на історії переслідування Шевченка агентами царської таємної поліції — "Охранки" у найтяжчі для нього останні тижні перебування в Новопетрівській фортеці на Мангистау (Казахстан).

  •  Снайпер: Білий ворон (2022)

У 2013 році пацифіст Микола Вороненко проводить разом із вагітною дружиною незвичайний екологічний експеримент. Вони живуть у виритій чоловіком норі, що розташована на нещодавно придбаній ділянці в Горлівці Донецької області. Герої намагаються довести, що можна жити без благ цивілізації в гармонії з природою. Однак у їхній світ приходить війна.

  •  Іван Сила (2013)

Фільм оповідає яскраву історію життя знаменитого українського силача Івана Фірцака. У зеніті світової слави найсильніша людина на планеті вирішує завершити свою кар'єру. Розірвавши договір і виплативши неустойку, герой повертається додому. Починається нове життя.

  •  Чорний козак (2018)

Події розгортаються в ХVII столітті в українському селі. Ганна залишилась без чоловіка, бо той пішов на війну. Тепер вона сама господарює та виховує маленьку доньку. Від допомоги залицяльників жінка завжди відмовлялась. Та почали відбуватись дивні речі – щоночі хтось допомагає їй по господарству, виконуючи найтяжчу чоловічу роботу. Звернувшись до місцевої ворожки вдалося з’ясувати, що це Чорний Козак, якого прокляли і він ніколи не бачитиме сонячного світла.

  •  Доброволець (2020)

Доброволець Дмитро повернувся додому із фронту. Він – єдиний із загону, хто вижив після бомбардування ворожими військами. Після трагічних подій, боєць намагається адаптуватися до мирного життя, але на цьому його війна не закінчується. Дізнавшись, що в Києві на День козацтва готується теракт, Дмитро збирає команду бійців, щоб попередити злочинну змову і врятувати столицю від вибуху. Патріотичний екшен від творців легендарних “Кіборгів”.

  •  Позивний «Бандерас» (2018)

Досвідчений вояка, капітан Антон Саєнко, якого в загоні всі називають за позивним «Бандерас», ось уже двадцять років не був дома в рідному селі. Проте розпочалася антитерористична операція, яка змусила не лише Антона, а й тисячі інших українських чоловіків потрапити на цю територію. Біля цього села невдовзі передбачається серія диверсій, які Бандерас разом з іншими розвідниками має запобігти. Найгірше те, що десь серед своїх хлопців знаходиться зрадник, який може будь-якої миті встромити ніж у спину.

  •  Із житія Остапа Вишні (1991)

Біографічний фільм про драматичне життя репресованого і засланного до Сибіру відомого українського письменника Остапа Вишні.

  •  Гетьманські клейноди (1993)

Героїня фільму – Олена, донька Богдана Хмельницького. Дія відбувається в 1659 році, коли брат Олени, 18-річний Юрій, змістив владу гетьмана Виговського.

  •  Кайдашева сім'я (1993)

Сюжет «Кайдашевої сім’ї» охоплює події, що відбулися у великий сільській родині Кайдашів. Ми зустрічаємося з героями: Кайдашем, його дружиною Марусею та двома їх синами Карпом і Лавріном у переламний момент існування сім’ї, коли дорослішають діти, обирають собі пари і починається інше життя. У цьому фільмі сміх лунає крізь сльози й навпаки. Комічні і драматичні ситуації, у які потрапляють персонажі, взяті із самого життя.

  •  Дорога на Січ (1994)

Сюжет проєкту розповідає про ті події, що передували боротьбі зі звільнення, яка проходила з Богданом Хмельницьким на чолі. Юний герой на ім’я Павло Похиленко прямує на Січ, виїхавши з рідного Канева, оскільки має намір боротися за свободу та православне вірування.

  •  Москаль-чарівник (1995)

Чоловік Тетяни їде в ділову поїздку. І відразу ж до молодої жінки починають підбивати клини місцеві ловеласи. Спочатку вона давала їм впевнену відсіч, але під натиском компліментів і флірту вже готова здатися. Однак повернення чоловіка вносить свої корективи в плани всіх героїв.

  • Легенда Карпат (історична сага про опришків (2018)

Історія про лідера визвольного руху карпатських повстанців Олексу Довбуша, якому довелося пережити нелегке дитинство, і з невпевненого хлопчика вирости справжнім воїном, який уособлює мужність та справедливість.

  • Хайтарма (2013)

Розповідь про сталінську депортацію кримських татар, вчинену у травні 1944 року. Ця трагічна сторінка в історії кримськотатарського народу показана через погляд прославленого льотчика, національного героя кримських татар Амет-Хана Султана: після вигнання нацистських окупантів з Криму, військове командування дозволило Амет-Хану разом з його бойовими товаришами відвідати батьків у Алупці. За збігом обставин на час перебування льотчиків у Алупці припала операція НКВС з примусової депортації кримських татар. Радянський ас, якого боялися німецькі пілоти, не зміг захистити свій народ від злочину сталінського режиму.

  •  Будинок «Слово». Роман довжиною в життя

Це драматична історія українських письменників, яких зібрали під дахом одного будинку, аби змусити їх працювати на благо системи. В 66 квартирах будинку жили найвідоміші митці української культури — Микола Хвильовий, і Майк Йогансен, і Павло Тичина, і Наталія Ужвій, і Володимир Сосюра, і Остап Вишня, і Олесь Курбас, і Михайло Яловий, і Іван Багряний, і Раїса Троян та інші.

  •  Чорнобиль. Втрачені стрічки…

історія Чорнобиля розказана через нещодавно виявлену копію драматичних кадрів, знятих на АЕС протягом декількох тижнів після катастрофи, та нещодавно записаних особистих інтерв’ю з учасниками подій.

  • Гвардія (2015), Гвардія-2 (2017)

21 листопада 2013 року в центрі Києва розпочалася масова акція протесту, яка тривала кілька місяців і закінчилася у лютому 2014 року дуже трагічними подіями, які вразили Україну та весь цивілізований світ. Учасники так званого «євромайдану» виступали проти зовнішньої політики уряду країни, який відмовився в останній момент від підписання угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом. Але на цьому проблеми не закінчилися, і невдовзі Україна не лише втратила частину своєї території – Автономну Республіку Крим, а й загрузла у запеклому воєнному конфлікті, що розгорнувся на сході країни. Жителі східних областей висловили свою незгоду з ідеями євромайдану, і це призвело до громадянської війни.

Те, що відбувається, змушує новий уряд країни кинути всі сили на відновлення боєздатності своєї армії, яка протягом понад двадцяти років була повністю позбавлена ​​будь-якої підтримки з боку держави. Було ухвалено безліч важливих рішень, у тому числі й закон про відновлення такого підрозділу, як Національна гвардія України, скасованого у 2000 році.

Військова драма «Гвардія» розповідає про добровольців, які ще вчора стояли на майдані, а вже сьогодні відгукнулися на заклик вступити до лав новоствореного підрозділу. Всі вони зовсім не схожі один на одного, і нещодавно ще знаходилися по різні боки барикад. Але попри все їх об'єднує одна спільна мета – благополуччя рідної країни, внаслідок чого вони, як справжні патріоти, готові віддати своє життя…

  • Спіймати Кайдаша (2020)

Події розгортаються в українській провінції, де проживає сім'я, у якій ростуть два брати. Подорослішавши, хлопці знаходять собі дівчат, але втручання батьків у їхні стосунки псують закоханим життя

  • Зима у вогні (2015)

Документальний фільм про Майдан та Революцію гідності, якому важко дати оцінку, адже факти, коментарі та відеоряд не передають емоційну напругу тих часів, не  достатньо розкривають справжні причини масових протестів, що розгорнулися по всій Україні у 2013-2014 роках. 

Величезна безліч складових формувало полотно революції, але головним чином воно складається з окремих особистостей, як то: висококваліфікований хірург, що чергує вдень у себе в лікарні, а вночі на Майдані, старенька бабуся, що віддає усі заощадження, щоб у її онуків було майбутнє, чинний офіцер ЗСУ, організуючий оборону, середньої руки підприємець, який використовує своє підприємство для доставки їжі і дров, топ-менеджер західної корпорації, що кидає бруківку в «Беркут»…

Читайте також: