5 найважливіших справ в саду і в городі в червні: що обов`язково потрібно зробити

Перераховуємо найважливіші справи в городі, саду, клумбі і винограднику в перший місяць літа.

Що можна посадити в червні на городі

У червні у відкритий грунт садять теплолюбні культури, які не переносять заморозки. Ось що можна посадити в червні:

  • Картопля. Зазвичай картоплю висаджують протягом травня, але можна також висадити бульбу в червні. Для цього обов'язково вибирайте пізні сорти, які на пізніх термінах не бояться осінніх заморозків.
  • Буряк. У червні зазвичай настає світла і сонячна погода. При таких умовах буряк проростає дуже швидко.
  • Морква. Ви здивуєтеся, але в червні можна посіяти моркву. Це скоротить час її проростання на 1-2 тижні, а також захистить овоч від головного шкідника - морквяної мухи.
  • Диня і кавун. Баштанні культури люблять тепло, тому червень - ідеальний місяць для їхнього посіву.
  • Зелень. Червень - прекрасний час для посадки салату, шпинату, базиліка, петрушки. Дозріє посаджена зелень вже через місяць. 

Також в червні можна пересадити у відкритий грунт розсаду помідорів, перців, огірків, баклажанів, кабачків і капусти, якщо не зробили цього в травні. Помідори рекомендується висаджувати на початку місяця, а баклажани і перці - в середині.

Що потрібно зробити на городі в червні

Коли всі овочі вже посіяні, а перші саджанці проросли - пора зайнятися доглядом за ділянкою. Ось що потрібно зробити в червні на городі:

  • Підгортання. У перший місяць літа овочі підгортають, тобто насипають землю на стебло в формі пагорба. Така процедура зміцнить коріння рослин і збагатить грунт киснем. Підгортають картоплю, помідори, огірки, капусту.
  • Обробка від шкідників. У червні овочам докучають колорадські жуки і парша. Обприскування проводять в суху погоду.
  • Пасинкування, тобто видалення зайвих бічних пагонів, проводять для того, щоб рослина не витрачала сили на зростання побічних гілок. З процедурою краще не поспішати, інакше ризикуєте переплутати бічний відросток з центральним. Пасинкують в основному томати.
  • Прополювання. Разом з саджанцями на городі з'являються бур'яни, і видалити їх краще на ранній стадії, поки їхнє коріння легко видаляється.
  • Збирання врожаю. У перший місяць літа збирають урожай зелені, редису, ревеню, салату. До кінця червня дозрівають полуниця і суниця.

Також не забудьте кілька разів полити рослини, якщо червень видасться сухим.

Що потрібно зробити в саду в червні

Більшість саджанців до початку літа вже посаджені, тому садити в саду вже нічого не потрібно. Головна робота садівників в червні - обприскування дерев і кущів. До цього часу вже вилуплюються шкідники рослин, а також стрімко поширюються хвороби.

Найсильніше дерева страждають від яблучної мухи, плодожерки, борошнистої роси, парші, слимаків, моніліозу, мурах. Щоб дерева були здоровими, обов'язково обробіть їх універсальними пестицидами.

Також в червні в саду дерева прищипують, обрізають і удобрюють при необхідності.

Що потрібно зробити на клумбі в червні

На клумбі в червні можна посадіть квіти: чорнобривці, фіалки, айстри, настурції, гладіолуси, маргаритки, півонії, дзвіночки. Садити квіти рекомендується в фазу зростаючого сісяця (1-3 і 19-30 червня).

Деякі квіти в червні обрізазають, щоб стимулювати їхній ріст. Це стосується ірисів, півоній, троянд, гортензій. Виконуйте процедуру обережно, щоб не нашкодити рослині.

Якщо рослини часто хворіють або погано цвітуть - можна провести підгодівлю рідкими комплексними засобами.

Що потрібно зробити в червні в винограднику

У власників виноградників в червні багато турбот. Догляд за виноградом у червні передбачає поливи, підживлення, обприскування від шкідників і хвороб.

Молоді пагони в червні потрібно підв'язати, щоб задати їм правильний напрямок росту і убезпечити від обламування у вітряну погоду.

Для хорошого врожаю дуже важлива обрізка винограду в червні. Протягом місяця оглядайте лозу і видаляйте більш слабкі пагони з однієї нирки. Це збільшить врожайність основних пагонів.

Читайте також: