Залучать в‘язнів та потужності колоній: на Рівненщині укріплятимуть кордон (ВІДЕО)

"Працювати на оборону повинен кожен", - подумали в Рівненській ОВА після селекторної наради з офісом Президента. А відтак вирішили залучити до роботи над укріпленням прикордонних з Білоруссю районів області в'язнів виправних колоній, які знаходяться в нашій області.

Більше року війни. Постійна загроза вторгнення російських військ зі сторони Білорусі. Та системна робота керівництва держави над укріпленням кордону. Практично через рік від початку повномасштабного вторгнення питання фортифікації кордону з Білоруссю продовжує бути актуальним. Ще в січні під час наради у Львові, Президент України наголошував на важливості укріпити кордон. А декілька днів тому відбулася нарада з Офісом Президента, де керівникам прикордонних областей знову нагадали про цю необхідність.

Укріплювати фортифікаційні споруди на кордоні. Таке завдання від військових отримала кожна з 10 прикордонних областей. Про це йшлося на селекторній нараді з Офісом Президента України. Участь у ній взяли заступники голови Рівненської ОДА Людмила Шатковська, Ігор Тимошенко та керівники профільних структурних підрозділів. Мова йде про оборонні споруди, окопи, траншеї, сховища для успішного ведення бою і захисту від дій ворога.)

Та, як виявилося, до поставлених задач в кожній області вирішили підійти по-різному. Наприклад, на Рівненщині до укріплення кордону хочуть залучити виробництва виправних колоній області. Як пояснюють в ОВА, роблять це для того, щоб кошти оборонного бюджету, з якого і фінансуються роботи з укріплення кордону у вигляді податків залишалися в області.

Тож, як розповідає Сергій Подолін, до роботи на укріплення кордонів планують залучити ті колонії, які мають виробничі потужності. А це в Городецька, Катеринівська, Полоцька та Городищенська колонії. І саме їхні підопічні будуть виконувати замовлення для військових.

В Рівненській ОВА кажуть, що планують замовляти в тюрмах дроти, бетонні конструкції та запчастини для опорних пунктів, які згодом будуть встановлені на кордоні.

Разом з цим варто відмітити, що використання праці ув'язнених на військові потреби не є ноухау Рівненської ОВА. Так, за повідомленням британської розвідки, ув'язнених активно використовують для ремонту військової техніки в Росії.

Російський оборонний виробничий сектор, швидше за все, вдається до використання праці каторжників, намагаючись задовольнити потреби у виробництві військового часу. У листопаді 2022 року найбільший російський виробник танків «Уралвагонзавод» після зустрічі з Федеральною службою виконання покарань (ФСИН) повідомив місцевим ЗМІ, що найме на роботу 250 ув’язнених.

Та от чи приживуться такі традиції в нашій державі - наразі не відомо.

Читайте також: