Родом з Франції: кращий рецепт різдвяного десерту Буш де Ноель

Буш де Ноель – французький десерт у вигляді рулету, стилізованого під поліно. Такий десерт почали готувати недарма. Починаючи з XII століття, у Франції напередодні Різдва була традиція всією сім’єю виготовляти поліно з вишневого дерева, урочисто заносити його в будинок, підпалювати за допомогою тріски від торішнього поліна та спалювати в каміні. Французи вірили, що така різдвяна традиція захистить будинок та його мешканців від усього поганого. Поступово звичай спалювати поліно відмирав, і на зміну йому прийшла традиція готувати смачний десерт Буш де Ноель у формі поліна, присипаний цукровою пудрою, що символізує сніг.

Цей рецепт опублікував переможець п'ятого сезону "МастерШеф" та відомий український шеф-кухар Євген Клопотенко.

Насправді складного у приготуванні цього десерту нічого немає. Найвідповідальніший момент – правильно зробити та спекти бісквітний рулет.

Як зробити ідеальний бісквіт

Яйця. Є два варіанти приготування бісквіту. Перший – окремо збити білки з цукром та окремо збити жовтки з цукром, а потім з’єднати та акуратно перемішати силіконовою лопаткою. Якщо ви вибрали цей спосіб, дуже важливо правильно збити білки. Головна умова – щоб не було ні води, ні жиру на ємності, в якій це робитимете, тоді вийдуть стійкі піки. Тому для збивання білків необхідно взяти скляний або металевий посуд без подряпин, помити його, витерти насухо, а потім змочити ватку в оцті та ще раз добре протерти, щоб на ємності не було жиру. Також віничок для збивання має бути чистим, сухим та не жирним. Протріть і його ваткою з оцтом. Яйця необхідно помити, а потім насухо витерти паперовим рушником. Акуратно відокремте жовтки від білків, щоб навіть крапля жовтків не потрапила до білків. Слідкуйте за тим, щоб і на руках не було крапель води. Якщо вода потрапить до білків, не вийде стійких піків. Починайте збивати білки, поступово додаючи цукор. Робіть це доти, доки білки не збільшаться в 3-4 рази в обсязі. Перевірити готовність просто – візьміть ємність зі збитими білками та переверніть. Білки не зрушать з місця. Також окремо збийте жовтки із цукром до кремової консистенції. Потім у збиті жовтки необхідно акуратно ввести білки за допомогою силіконової лопатки.

Шеф-кухар пішов коротшим шляхом і збив яйця з цукром, не відділяючи жовтки від білків, і бісквіт для різдвяного поліна теж вийшов пишним і ніжним. Ви можете вибрати будь-який спосіб.

Форма для випікання. Якщо ви готуєте бісквіт для торта, найкраще брати розбірну форму та застелити її пергаментом. У цьому випадку бісквіт легше діставати з неї. Також після того, як дістали бісквіт із духовки, дайте йому час повністю охолонути у формі. У рецепті Буш де Ноель бісквіт, який потрібно загорнути рулетиком, тому я його випікатиму на деко, застеленому пергаментним папером. Також важливо, щоб бісквіт набув форми рулету, тому його потрібно звертати одразу гарячим.

Випікання. Бісквіт не можна ставити в холодну духовку, тільки в розігріту до 180 градусів, інакше він не вийде пишним та ніжним. Після того, як бісквіт поставили в духовку, не можна відкривати та дивитися перші 30 хвилин, інакше він «впаде» та вже більше не підніметься. Готовність бісквіту можна перевірити дерев’яною шпажкою, стромивши й витягнувши з бісквіту. Якщо на шпажці немає слідів тіста – бісквіт готовий. Цей бісквіт для різдвяного поліна тонкий, тому випікати його потрібно 10 хвилин.

Інгредієнти

Для бісквіту:

  • 6 яєць
  • 125 г цукру
  • ½ ч. л. солі
  • 110 г борошна
  • 25 г какао
  • 1 ч. л. розпушувача
  • 50 мл соняшникової олії

Для крему:

  • 400 мл вершків 33%
  • 4 ст. л. цукру
  • 100 г солоного арахісу
  • 100 г сушених журавлин

Для вершкового крему:

  • 200 г вершкового розм'якшеного масла
  • 200 г цукрової пудри
  • 1 ст. л. какао-порошку (+1 ст. л. для посипання)
  • 1 ст. л. молока

Спосіб приготування 

Крок 1. Підготуйте всі інгредієнти для приготування Буш де Ноель. Увімкніть духовку розігріватися до 180 градусів і дістаньте з холодильника 200 г вершкового масла. Для приготування крему воно має бути м'яким.

Крок 2. Починайте приготування з тіста для бісквіту. Візьміть 6 яєць, вбийте в чашу кухонної машини, додайте 125 г цукру та 1/2 ч. л. солі.

Крок 3. Збивайте 7-8 хвилин на максимальних обертах. Маса повинна збільшитись у 3-4 рази та нагадувати рідку сметану. Замість кухонної машини можна використати міксер.

Крок 4. У глибокій мисці з'єднайте 110 г борошна, 25 г какао та 1 ч. л. розпушувача. Перемішайте ретельно віничком, щоб какао рівномірно розподілилося в борошні. Розпушувач завжди потрібно з'єднувати з борошном, тому що сухі інгредієнти змішуються тільки із сухими. І розпушувач на соду замінити не можна.

Крок 5. Додайте до борошна збиті яйця та обережно перемішуйте лопаткою, щоб не порушити структуру яєць. У тісто додайте 50 мл соняшникової олії та ще раз перемішайте.

Крок 6. Вилийте тісто для бісквіту на деко, застелений пергаментним папером та рівномірно розподіліть лопаткою. Випікайте бісквіт 10 хвилин за температури 180 градусів.

Крок 7. Вистеліть кухонну поверхню пергаментом і переверніть гарячий бісквіт на цей пергамент.

Крок 8. Накрийте зверху кухонним рушником і заверніть у рулет, починаючи від себе, щоб надати йому форми. Залиште приблизно на 1 годину, щоб він повністю охолонув.

Крок 9. Переходьте до приготування крему. У чашу кухонної машини влийте 400 мл вершків 33% і всипте 4 ст. л. цукру. Збивайте до появи стійких піків. Кількість цукру зменшувати не можна, оскільки це вплине на консистенцію крему.

Крок 10. Розкрутіть шоколадний бісквіт і змастіть кремом з вершків і цукру, щоб залишилося по 5 см від кожного краю.

Крок 11. Розсипте зверху рівномірно 100 г журавлини та 100 г солоного арахісу.

Крок 12. Загорніть знову в рулет. Оберніть харчовою плівкою. І покладіть у холодильник на 2 години.

Крок 13. Переходьте до приготування крему, яким обмазуватимете поліно. У чаші кухонної машини змішайте 200 г вершкового м'якого масла, 200 г цукрової пудри, 1 ст. л. какао-порошку та 1 ст. л. молока.

Крок 14. Збивайте до тих пір, доки консистенція не буде схожа на густий масляний крем.

Крок 15. Дістаньте рулет із холодильника, змастіть його кремом.

Крок 16. Візьміть виделку та зробіть смужки, імітуючи поліно. Зверху притрусити какао-порошком або цукровою пудрою.

Читайте також: Новорічні шишки: простий рецепт красивого та смачного десерту

Читайте також: