Чому корисно снідати вівсянкою: основні властивості

Вівсяні каші – найпопулярніші сніданки для більшості сімей по всьому світу. Їх люблять діти та дорослі, а також такі каші підходять для дієтичного харчування.

Це не лише легка та ситна їжа. Вона містить переваги для здоров'я, які мають не багато інших продуктів для сніданку.

Вітамінний склад вівсяної каші

Очищена крупа, пластівці і борошно мають високі поживні властивості. До складу вівсянки входять:

  • білок
  • лінолева кислота
  • лецитин
  • клітковина
  • вітаміни А, групи В, Е, К та РР
  • мінеральні речовини, такі як натрій, калій, магній, кальцій, залізо та інші життєво необхідні організму людини поживні речовини.

Ці вітаміни беруть участь в обміні речовин організму та покращують його.

  • Так, вітамін А бере участь у освіті зорових пігментів, що регулюють адаптацію ока до темряви.
  • Вітаміни групи В відновлюють енергію, допомагають боротися із зайвою вагою та покращують роботу серцевого м’яза.
  • Вітамін Е допомагає краще засвоїти білки, жири, вуглеводи та вітаміни А, D.
  • Вітамін К забезпечує організм енергією.
  • А вітамін РР регулює роботу кровотворення.

Корисні властивості вівсянки

Користь каші з вівса неоціненна. Вона має багато корисних властивостей. Багатий вміст мікроелементів, органічних кислот і вітамінів сприятливо впливає на роботу всього організму.

Завдяки мінеральним речовинам, вівсянка приносить користь. Наприклад, у ній міститься магній, який необхідний для покращення роботи серцевої та нервової систем, обміну речовин. А кальцій, у свою чергу, необхідний для регуляції роботи м’язів та нервової системи, інші мікроелементи зміцнюють стінки судин та опорно-рухову систему організму.

На думку лікарів-дієтологів, завдяки корисним властивостям вівсяних пластівців, можна лікувати багато хвороб, доповнюючи нею прийом необхідних препаратів та посилюючи їхній ефект. Наприклад, вівсянку можна застосовувати як протизапальний засіб при ураженнях різних органів, у тому числі шлунково-кишкового тракту. Все це завдяки ферментам, які містяться в вівсі та покращують засвоєння вуглеводів та багатьох вітамінів.

Вівсяна каша впливає на роботу більшості органів та систем організму:

  • вівсянку часто вводять до раціону після операційних втручань, при отруєннях для поліпшення травлення, а також у лікувальних дієтичних програмах.
  • клітковина, що міститься у вівсяній каші, при регулярному вживанні допоможе уникнути синдрому роздратованого кишечника, запорів, здуття та всіх витікаючих проблем.
  • вміст великої кількості білків сприяє зростанню м’язів та зміцненню м’язової маси.
  • завдяки вітамінам, вівсяна каша корисна тим, хто страждає на серцево-судинні захворювання.
  • складні вуглеводи у складі вівсянки подарують відчуття ситості на довгі години, аж до обіду.
  • корисні речовини в каші позбавлять сонливості, піднімуть настрій, допоможуть сконцентруватися і зберегти ясність розуму.
  • цінні компоненти вівсяної каші підтримують роботу серця, нормалізують тиск та перешкоджають розвитку атеросклерозу.

Користь вівсяної каші для організму очевидна. Справа в тому, що овес є цінним джерелом складних вуглеводів. Ці вуглеводи здатні забезпечити тривале відчуття ситості та відсутність різких стрибків цукру, зниження холестерину в крові. Таким чином, ця каша корисна не тільки для тих, хто стежить за своєю фігурою, але і для тих, хто хворий на цукровий діабет. Це універсальна їжа, що поєднується з медом, фруктами, горіхами.

Чи є від вівсянки шкода?

Шкода є, але вона не така велика, як корисні властивості вівсяних пластівців. Все корисно в міру, так і з вівсяною кашею. При частому її вживанні шкода може перевищити корисну дію вівсянки. Фітинова кислота, що входить до складу вівсянки, накопичується в організмі та викликає вимивання кальцію з кісткової тканини.

Вівсяні пластівці і злаки не рекомендуються людям, які страждають на непереносимість білка злаків: така хвороба називається “целіакія”. При цьому захворюванні ворсинки кишечника стають неактивними і припиняють працювати, внаслідок чого поживні речовини перестають всмоктуватися і надходити в наш організм. До того ж, порушується робота кишечника, з’являється синдром подразненого кишечника, нетравлення, здуття живота та ін.

Також варто згадати про те, що вівсянка швидкого приготування, в порівнянні з традиційними вівсяними пластівцями, має менші корисні властивості. Це відбувається через те, що після обробки, вітамінів у такій каші стає менше, що призводить до неправильної регуляції обміну речовин та забезпечення організму енергією.

Таким чином, про користь вівсяних пластівців для нашого організму можна говорити довго. Але, якщо з об’єктивної точки зору, то позитивні властивості від вживання вівсяної каші на порядок перевершує можливі проблеми від неї. При хорошій переносимості злаків регулярне вживання каші допоможе зміцнити ваше здоров’я, покращити стан шкіри, а також роботу внутрішніх органів та систем.

Джерело: Фітнес Україна – Fitness UA

Читайте також: